/ БГНЕС
Българската православна църква отбелязва 7 години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Неофит за Български патриарх и Софийски митрополит.

По случай празника, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Стефан Стайков, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. Красно село - епархийски съветник, както и протодякон Иван Петков.

Патриарх Неофит се срещна с директора на Националната библиотека (ВИДЕО)


На светата Литургия молитвено участваха Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, както и множество духовници и миряни. Църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци, ръководени от иконом Кирил Попов и д-р Андрей Касабов.
 

БГНЕС


Слова и цветя пред Паметника на Левски: Благодарим ти, Апостоле (СНИМКИ)

В края на богослужението, от името на Софийска света митрополия епископ Поликарп произнесе поздравително слово към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и му подари богатоукрасена панагия. Викарият на Софийския митрополит пожела на първосветителя на Българската православна църква „сила юначна, за да можете избран и поставен от Бога на това велико служение да се покажете на народа както досега, така и занапред – истински първосвещеник: свет, незлоблив, непорочен, а Църквата – преуспяваща и бидейки в трепет по Бога и Неговата благодат чрез Вас и Вашите добродетели да се радва, да се усъвършенства, да се утешава, да бъде единомислена, да живее в мир и Бог на любовта и на мира да бъде с всички.“

От своя страна Софийският митрополит и Български Патриарх Неофит благослови духовенството, певците и всички събрали се в храма да почетат възпоменателното събитие като им благодари за съчувствието, което му оказват по случай празника.
БГНЕС