/ Българска Патриаршия
Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" ще се включи в честванията за 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяването на Българската екзархия. Това стана ясно днес, след като директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова се срещна с патриарх Неофит в Софийската митрополия, съобщиха от Българската патриаршия.



По думите на доц. Александрова в изложбата ще бъдат включени и показани документи, свързани с основаването на Българската екзархия и с избора на първия български екзарх. Включването на Националната библиотека в честванията е важно, защото издигането на Българската екзархия е събитие, спомогнало за запазването на нацията, е заявила доц. Красимира Александрова.

Патриарх Неофит прие посланика на Испания у нас

На 20 януари Светият синод реши на 28 февруари, петък, в 10.00 часа, да бъде отслужен в диоцеза на БПЦ-БП тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън, като в края на молебена бъде прочетено Патриаршеско и Синодално послание за бележитата годишнина от издаването на фермана за учредяването на Българската екзархия.

В срещата е участвал и иконом Николай Георгиев - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод.