/ Българска Патриаршия
Негово светейшество българският патриарх Неофит прие днес Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания у нас, съобщиха от Българската патриаршия.

Срещата се е състояла в сградата на Софийската митрополия. На нея са присъствали и Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод.

Патриарх Неофит отбеляза своя имен ден със Света литургия и молебен

Посланикът на Испания е благодарил за възможността да се срещне с предстоятеля на Българската православна църква и е споделил за доброто развитие на българско-испанските отношения, както икономически, така и политически. Той е допълнил, че в родината му живеят над 200 000 наши сънародници, които се интегрират добре и спомагат за развитието не само на собствената си страна, но и на Испания.

Посланик Мата е споделил на Светейшия патриарх, че през тази година ще бъдат отбелязани 110 години от началото на дипломатическите взаимоотношения между двете страни и е припомнил думите на цар Фердинанд към първия испански посланик, че "целта на тези взаимоотношения е да се развиват възможно най-много добрите връзки между двата полуострова, които се намират в двата края на Европа, далече са един от друг географски, но са близко по отношение на духа".

Посланикът на Сирия у нас към патриарх Неофит: Молете се за нас

Срещата е преминала в приятелски дух и разбирателство, като в нейния край са били изразени надежди за повече възможности за съвместни дейности и инициативи. Патриарх Неофит е пожелал успешна и ползотворна година на посланик Алехандро Поланко Мата в неговите добри начинания и намерения за поддържане на добрите дипломатически отношения между България и Испания.
Българска Патриаршия