Най-използваната платформа от тийнейджърите в САЩ е SnapChat, следвана от Instagram и Facebook
 
Най-използваната платформа от тийнейджърите в САЩ е SnapChat, следвана от Instagram и Facebook   / ThinkStock/Getty Images
Те вече не знаят какво е да тичат навън, да се катерят по дърветата, да пускат хвърчила
Американските тийнейджъри предпочитат да общуват с есемеси, вместо да се срещат или да говорят по телефона, това показват изследвания.
 
Българските ученици висят по пет дни седмично в интернет

36% от анкетираните тийнейджъри признават, че предпочитат да общуват с есемес, а 32% - лично. 16% залагат на социалните мрежи, 10% - на видео разговорите и само 5% - на телефонните разговори. Очевидно е, че децата, представители на електронното поколение, са силно привързани към устройствата си - смартфони, таблети, други цифрови технологии.

ThinkStock/Getty Images

Тенденцията е ясно отличима: при предишното изследване през 2012 г. все още водещи са били личните срещи (49%), следвани от есемесите. За същия период между двете изследвания процентът на тийнейджърите, притежаващи смартфон, се е увеличил от 41% на 89%. Това показват резултатите от изследване на независимата организация "Комън сенс медиа".
 
Учени доказаха, че електронните устройства карат децата да затъпяват

Днес половината от анкетираните деца, които били на възраст от 13 до 17 години, признали, че изпращат есемес поне веднъж на час, други 32% - че го правят постоянно.

ThinkStock/Getty Images

Номофобията - болестта на съвремения човек

Социалните мрежи пък са част от живота на 81% от анкетираните и са „изключително важни” или „много важни” за 32% от тях. Около 70% от тийнейджърите влизат повече от веднъж дневно в социална мрежа, при "едва" 34% през 2012 г.
 
Откакто светът на децата се свива до екрана на смартфона им, специалистите все по-често говорят за нова диагноза - „вирус на цифровото слабоумие”.

ThinkStock/Getty Images

Още през 2007 г. учени установяват, че все повече деца страдат от разстройство на вниманието, загуба на памет, липсата на самоконтрол. Изследвания доказват промени в мозъка им, характерни за ранен стадий на деменция (слабоумие), които обикновено се развиват в старческа възраст.
 
Децата започват да ползват интернет още 7-годишни

Резултатите обаче не учудват никой. На практика 7-годишно дете в Европа днес вече е прекарало пред екраните на съвременните устройства над една година от живота си, а 18-годишен младеж - над четири години. От 1970 г. радиусът на активност на децата се е свил с 90%, т.е. светът им буквално се е свил до екрана на смартфона. Затова, макар и стряскащи, не са преувеличени изводите, които се цитират: децата вече не знаят какво е да тичат навън, да се катерят по дърветата, да пускат хвърчила, да скачат на дама или просто да си говорят.

ThinkStock/Getty Images

Тревогата вече завладява и психолозите, които алармират, че цифровите технологии инфантилизират мозъка.
 
Психолог: Децата на България днес - умни, но объркани и без подкрепа

Но нищо все още не е изгубено!, успокояват специалистите. Достатъчно е да се ограничи времето, което децата прекарват с цифровите устройства. Само така, уверени са те, модерното „електронно поколение” ще преоткрие чара на общуването очи в очи и ще хареса света, живеейки го пълноценно, а не от екраните.

ThinkStock/Getty Images


Още любопитни новини по темата четете в рубриката „На училище“