Лора Андонова
Лора Андонова / SoftUni
Обучението по програмиране помага на децата да разбират по-лесно съвременния свят
Лора Андонова е образователният административен експерт на SoftUni Kids. Тя участва активно във всички организационни процеси, а богатият ѝ опит в сферата на образованието ѝ дава ясен поглед над съвременните необходимости на децата в образователен аспект. Днес ще ни разкаже повече за темата „програмиране за деца” и това какво е специфичното в тази сфера, защо е изключително важна за съвременния технологичен свят, в който живеем, като ще ни даде и информация за ценностите, визията и мисията на SoftUni Kids.

СофтУни с ново издание на програмата по дизайн, криейтив и визуализация

Здравей, Лора! Сподели с нас какво те вдъхновява да работиш с деца?

Децата са невероятно интелигентни същества. Те са искрени и чисти в общуването си, а желанието, което виждам всеки ден в техните очи, да усвояват нови знания и да попиват всяко парченце поднесена информация, са фактори, които правят работата с тях огромно удоволствие. В края на работния ден осъзнаваш, че всички положени усилия си струват на 100%, защото участваш пряко в изграждането на отговорни млади хора.

Защо сферата на програмирането е толкова подходяща за подрастващото поколение?

Ключовата визия на SoftUni Kids е вдъхновена от глобалната дигитална еволюция. Програмирането, като част от тази еволюция, е една от най-перспективните сфери на 21 в. В днешни дни сме заобиколени от невероятни технологични открития, които използваме непрекъснато в ежедневието си. Промяната в образователната система е естественото продължение към развитието на човечеството, а програмирането е абсолютно неизменна част от това развитие.
Запознаването на малките със сферата на информационните технологии в ранна възраст им помага да се подготвят за бъдещето, което ги очаква, а именно - изпълнено с иновации и големи възможности. Нашият подход не включва ежедневно и уморително стоене пред компютъра, а игри и разнообразни дейности, работа в екип и себерефлексия.

Как се разработват обученията за децата?

Обучението по програмиране помага на децата да разбират по-лесно съвременния свят. Екипът ни определя програмирането като творческа дейност, която дава възможността на децата да изразяват себе си чрез изучаването на нови технологии. Ние приемаме разрешаването на проблеми като креативно занимание, преобразено в игра, защото това прави процеса по придобиване на нови знания по-интересен и забавен за децата. Именно тези методи са силно заложени в процеса по разработка на обученията в SoftUni Kids и те са основната ценност, която доставяме на децата и техните родители.

Какво предстои в SoftUni Kids?

Обученията в SoftUni Kids са последователни, разделени на стъпки, които помагат на малчуганите да напредват бързо, без да се чувстват уморени в края на деня. Създали сме цялостна програма по програмиране, разделена на 4 нива. Всеки от модулите се състои от 8 занятия, които се провеждат веднъж седмично с продължителност от 2 астрономически часа. Този месец предстои стартирането и на новите групи, които също ще се присъединят към модулите от цялостната програма.

Ако в думите на Лора откривате вдъхновение за бъдещето на своите деца - имате възможността да ги запишете за предстоящите. ТУК ще откриете и повече информация за всяко обучение, като подготвителното първо ниво ще помогне на малчугана ви да разбере дали програмирането му харесва и каква е мотивацията му да продължи напред в цялостната програма!
СофтУни