/ iStock/Getty Images
Непостоянни температури, променливо време, тръгване на детска градина и училище и не на последно място, смяна на лятното със зимно часово време. Всички тези промени, настъпващи през есента, са предразполагащи към повече боледувания.
 
Всеки родител има изпитани цярове за подсилване на имунитета на своето дете. Почти всяка загрижена майка е прочела или изпитала, че вкъщи най-ценно е да има мед, пресни сезонни плодове и зеленчуци, ядки, вълшебните билки, които пребогато виреят в страната ни. Освен това, общовалидни правила за добър тонус и здраве са достатъчният сън, богатата и разнообразна храна и разходките навън с повече движение.

ваксина
ThinkStock/Getty Images

Какво представлява имунитетът?
 
Справка в интернет ще ви обобщи, че имунитетът е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, развивали се и усъвършенствали в хода на еволюцията. Според произхода си той се дели на вроден и придобит, а според начина на изграждане - на пасивен и активен, които пък се подразделят на естествен и изкуствен. Има и друго деление на имунитета - специфичен (клетъчен и хуморален) и неспецифичен (клетъчен, хуморален, реологичен, абразивен, температурен, алкално-киселинен). Според механизма на реализиране имунитетът може да е клетъчен и хуморален, а според времето на действие - временен и постоянен. 
 
Кожата е "помощник" на имунитета, която не позволява микробите да попадат в тялото ни. Щит са и лигавицата в устата, носа и гърлото и течността в очите. Клетките на имунната ни система са 2 трилиона, а ако инфекцията все пак се промъкне в организма, имунната ни система изработва още един милион нови клетки на секунда.

Но да оставим имунитета за специалистите, които го изучават години наред, макар у нас те да не са сред най-често търсените. 

Яжте и не боледувайте: 10 супер храни, които ще засилят имунитета ви

имунитет клетки
ThinkStock/Getty Images

Освен това в тази сложна и добре функционираща система, родителят трудно може да допринесе много повече от вече изграденото от самия организъм. Боледуванията помагат както на мъника, така и на самите родители да добавят още една частица от големия пъзел на имунитета.

Това, че детето се разболява, заразено от поредния училищен или детскоградински вирус, само по себе си не е проблем. А и няма как да бъде избегнато. Въпросът е как ще се справи организмът на детето и дали има "слабо място" - например усложнения като отит, бронхиолит, чревен дисбаланс и т.н. Ако има такова, то тогава е нужен конкретен специалист, а не стимулиране на имунитета като цяло, още по-малко - самоназначено.
 
И все пак, има случаи, в които родителят основателно или не се опасява, че имунитетът на детето е слаб. Това би следвало да бъде обсъдено първо с личния лекар на детето, който е проследил честотата на боледуванията и как организмът му се справя с тях. Имунолозите например не препоръчват самоназначаване на имуностимулатори, а да се приемат само ако са предписани от лекар.

Специалист: Не се самолекувайте с имуностимулатори

дете лекар гърло
ThinkStock/Getty Images

Националният консултант по имунология проф. Елисавета Наумова съветва всеки човек да изследва имунната си система на определен период от време така, както периодично се прави кръвна картина. "Ако има някакъв проблем, хората трябва да се обърнат към специалист имунолог, да се направи специално изследване на имунната система и тогава да бъде назначено конкретно подкрепящо или имуномодулиращо лечение", обясни преди време пред Дарик проф. Наумова.
 
Това, което сами можем да направим за себе си и нашия имунитет, е природосъобразният начин на хранене. Това според професора по имунология означава да приемаме разнообразна храна, която е присъща за нашите географски ширини:  "Природосъобразен начин на хранене означава, че трябва да се консумира разнообразна храна, която е много присъща на нашата географка ширина, тоест това, което се ражда в нашите земи. Хранителният толеранс генетично е предразположен точно за този тип храни".
 
И още един съвет: често се случва детето да се нуждае от лекар през уикенда, когато лекарят Ви почива. Честа практика в спешните кабинети е изписването на широкоспектърен антибиотик. Не се свенете да искате антибиограма. Тя ще покаже дали става дума за бактериална инфекция и съответно какъв точно вид антибиотик е нужен. Ако инфекцията е вирусна, то антибиотик не само че не е необходим, но и няма да повлияе на вируса. Повечето аргументи против антибиограмите са, че резултатът отнема три-четири дни. Има обаче и бързи тестове до 24 часа, посочват от Българската асоциация за защита на пациентите.

Храните, които могат да променят гените ни (ВИДЕО)

дете лекарства
ThinkStock/Getty Images

Добре е лекарят на детето Ви да е човек, с когото можете да разговаряте спокойно и при нужда да консултирате с него назначеното от друг лекар лечение. Личният лекар на детето Ви би следвало да е най-добре запознат с възможностите на организма му да се справи с дадена инфекция.
 
В заключение, най-доброто и всъщност това, което зависи от Вас, е да осигурите на детето достатъчно сън, живи витамини, приети чрез сезонни плодове и зеленчуци, присъщи за географските ни ширини, движение. И не на последно място - здрав разум. Ако не се паникьосвате, слушате интуицията си и действате последователно, значи сте на прав път и детето Ви ще понася всяко следващо боледуване по-лесно.

плодове зеленчуци есен
ThinkStock/Getty Images