/ / Thinkstock/Getty Images
Специалист: Не се самолекувайте с имуностимулатори
97148
Специалист: Не се самолекувайте с имуностимулатори
  • Специалист: Не се самолекувайте с имуностимулатори
Да не се прави самолечение с имуностимулатори, а да се приемат само ако са предписани от лекар. Това препоръча националният консултант по имунология проф. Елисавета Наумова.
 
Пред Дарик медикът обясни, че всеки човек трябва да изследва имунната си система на определен период от време така, както периодично си прави кръвна картина. За съжаление обаче у нас имунолог се търси, когато ефект от лечението на всички останали лекари специалисти няма.

Защо жените два пъти по-често страдат от астма?
 
"Търсят ни, когато са обиколили всички възможни специалисти, не са получили точната диагноза или пък не са получили ефект от лечението. Амбицията на нашата имунологична общност е да убедим обществото, че трябва да се мисли за имунната система преди да се появяват проблемите", каза проф. Наумова.
 
"Искам да препоръчам да не се правят самолечения с т. нар. имуностимулатори или имуномодулатори, защото и прекаленото им взимаме не е полезно. Ако има някакъв проблем, трябва да се обърнат към специалист, да се направи изследване на имунната система и тогава да бъде назначено такъв тип подкрепящо или имуномодулиращо лечение", призова проф. Елисавета Наумова.

Храните, които могат да променят гените ни (ВИДЕО)
 
Професорът завежда Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към Александровска болница. Тя посочи, че природосъобразният начин на хранене означава да приемаме разнообразна храна, която е присъща за нашите географски ширини.
 
"Не съм убедена, че всички разбират същността на природосъобразния начин на живот. Хората се увличат по различни книги и съвети, идващи от други страни, които не са толкова в нашата географска общност. Природосъобразен начин на хранене означава, че трябва да се консумира разнообразна храна, която е много присъща на нашата географка ширина, тоест това, което се ражда в нашите земи. Хранителният толеранс генетично е предразположен точно за този тип храни", обясни проф. Елисавета Наумова.

Диетоложка изброи ползите и вредите от веганството
 
От другата страна е екологията - да излизаме във всеки възможен момент на чист въздух в планината, препоръчва имунологът: "Просто да използваме всеки свободен момент не пред компютъра, а да сме близо до природата".
 
Друг проблем, който медикът вижда в здравето на бългранина, е "тази напредвара с времето, в която всички сме участници и потърпевши". Колкото е възможно, трябва да се намира отдушник, най-вече в спорта и в природата, съветва проф. Наумова.