Британска диетоложка изброи ползите и вредите от веганството
Британска диетоложка изброи ползите и вредите от веганството / ThinkStock/Getty Images
Световният ден на веганите се отбелязва от 1994 г. по инициатива на председателката на британското Веганско общество Луис Уолис, с цел да се популяризира веганството като начин на живот.

Какво е веган? Обитател на звездата Вега в Слънчевата система

И макар ползите за здравето от безмесното хранене да са доста, британска диетоложка, цитирана от в. "Дейли експрес", използва случая, за да припомни вредите от лишаването от животински продукти.
Нарастващата популярност на веганството напоследък може да се обясни с екологични и здравословни причини, както и с примера на знаменитости като Натали Портман и Джаред Лето.

Най-известните вегани и вегетарианци в света

Редица проучвания утвърждават ползите от безмесното хранене - отслабване, повишена енергия, по-добро сърдечно здраве, по-нисък риск от рак, по-добър сън, сияйна кожа.

Британската диетоложка Касандра Барнс обаче напомня, че лишаването от мляко, месо и други животински продукти може да навреди на здравето. Специалистката обяснява, че внезапните промени в храненето могат да причинят краткотрайна загуба на коса. От приспособяването на организма към меню, което не съдържа богатите на протеини месо и риба, страдат космените фоликули.

Какви рискове крие веганството?

"Протеините са едни от най-важните вещества за здрава коса. Кератинът - веществото, осигуряващо здравината и структурата на косъма, е протеин, който тялото ни си набавя чрез приеманите животински продукти", казва Касандра Барнс.

Протеините са едни от най-важните вещества за здрава коса Thinkstock/Getty Images

Нутриционитската допълва, че желаещите да изключат животинските протеини от менюто си трябва да си набавят достатъчно растителни протеини - от варива, ядки и семена.

Вижте и пет големи ползи от вегетарианството

Друг риск, свързан с веганския начин на хранене, е недостигът на витамин В12 и калций заради липсата в менюто на продукти като мляко и сирене. Витамин В12 е важен за здрава имунна система, а калцият - за доброто здраве на костите и зъбите.

Вижте най-сексапилните вегетарианци на 2014 година (СНИМКИ)

Хората, които не консумират млечни продукти, могат да си набавят въпросните вещества от тофу, спанак и кейл. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА