Опасно ли е веганството? Темата отново излезе на дневен ред, след като в Италия се заговори за отнемане от родителите на деца, които са принудени да живеят на този хранителен режим. Това вече се е случвало с деца, които са намирани в буквално безпомощно състояние заради липсата на пълноценна храна.

В спор в студиото на „Здравей, България" по NOVA - проф. Стефка Петрова, Национален център за обществено здраве и анализи, и веганското семейство на Петър Енчев.

Детето на младото семейство също е веган. Майката не е консумирала животински храни по време на бременността си, а и когато го е кърмила.

Италия: Родители, натрапващи на децата вегетарианска диета, могат да бъдат съдени

По етични причини те са спрели животинските храни преди 8 години.

Според проф. Петрова тази диета крие огромни рискове. Детето, още докато е кърмаче, свиква с всички видове храни и това му създава модела за хранене.

Учени: Вегетарианците са виновни за глобалното затопляне

В България родителите имат право да вземат решение за храненето на своето дете, но тяхната отговорност е огромна. Малкото дете няма организма на възрастните, то има съвсем различни потребности. Родителите трябва да знаят рисковете, когато решат да подложат детето си на тази диета.

Отнеха дете от родители, разболели го с веганска диета

Веганството намира все повече привърженици. При възрастните то създава условия за по-малки рискове от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Това са доказани факти, но и трябва голяма информираност.

„Не значи, че който не яде животински храни се храни здравословно", каза още проф. Петрова.