Учени от университета "Карнеги Мелън" в град Питсбърг, щата Пенсилвания посочиха вегетарианците за виновници за затоплянето на климата, пишат вестниците "Телеграф" и "Индипендънт".
Много от най-разпространените зеленчуци, като марулята, изискват за производството им много повече ресурси за единица калория, в сравнение с бекона например. А всичко това води до увеличаването на парниковите емисии в атмосферата на Земята.
Най-известните вегани и вегетарианци в света
Екипът на проф. Крис Хендриксън, провел изследването, твърди, че връзката между хранителния режим на хората и околната среда е много сложна. Така например отслабването на населението и стопяването на излишните килограми се отразява благотворно върху общото му здравословно състояние. В същото време здравословното хранене се отразява зле на околната среда при осигуряването на съответната вегетарианска продукция.
Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.
Консумацията на повече плодове, зеленчуци и рибни изделия е свързано и с 38-процентно увеличение на разходите за енергия и с 10-процентен скок в използването на водни ресурси. Парниковите газове също се покачват с 6 на сто. Консумацията на марули води до три пъти повече изпуснати парникови газове в атмосферата, в сравнение с бекона, констатира екипът. Производство на патладжани, целина и краставици е много по-пагубно в екологично отношение, отколкото това на свинското и пилешкото месо.
Източник: БТА