/ Thinkstock/Getty Images
Бъбривите родители могат да повишат интелигентността на детето само като говорят, съобщава в. "Индипендънт".

Британски учени установиха, че децата, които слушат от ранна възраст как разговарят майка им и баща им, порастват с по-добри умствени умения.

Три игри, с които да поддържате мозъка си във форма (ВИДЕО)


За изследването си учените от университета на Йорк са подслушвали общуването в домашни условия между 107 деца на възраст от две до четири години и родителите им три дни. Родителите е трябвало да помагат на децата да рисуват, копират и да изпълняват други задачи за проверка на умствените им способности.

"Установихме, че има положителна връзка между количеството на думите, казани от възрастен, които децата чуват, и техните когнитивни способности. Необходими са обаче допълнителни изследвания на причините за тази връзка", коментират експерти. 

Експерти: Пети клас е времето за важните разговори с децата - за секса, алкохола, цигарите и наркотиците

Излагането на говора може да дава повече възможности на децата да учат, но е може и по-интелигентните деца да пресъздават повече думи, чути от възрастните в средата им".

Децата, слушащи много разговори на възрастни, разсъждават по-добре, познават по-добре числата и формите.

Пет неща, по които си приличат родителите на успелите деца


Важно е качеството на слушаната реч. Когато родителите използват богат речник, децата също знаят повече думи. Освен това "позитивното родителство", което насърчава любознателността и изразяването, е свързано с по-малко прояви на неспокойство, агресивност и неподчинение у децата.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА