Мая Манолова се разгневи заради промени в Закона за личната помощ

Социалната комисия прие на второ четене текстове от Закона за личната помощ

/ БГНЕС
Социалната комисия прие на второ четене текстове от Закона за личната помощ
Социалната комисия прие на второ четене текстове от Закона за личната помощ
99796
Социалната комисия прие на второ четене текстове от Закона за личната помощ
  • Социалната комисия прие на второ четене текстове от Закона за личната помощ
За децата с най-тежките увреждания, които имат право на месечна помощ от 930 лева, и използват асистент по новия закон за личната помощ, ще се приспадат по 380 лева месечно в полза на общината доставчик, независимо от броя на определените часове за лична помощ.

Това гласуваха депутатите от социалната комисия, като приеха на второ четене текстове от закона за личната помощ. Конкретният текст предизвика възмущението на омбудсмана Мая Манолова.

През 2019 г. личните асистенти ще взимат 560 лева

Депутатите приеха текста, който урежда ползването на асистент, когато става въпрос за дете с 90% и повече на увреждането, което получава семейна помощ в размер на 930 лева. В този случай от помощта му ще се приспадат по 380 лева в ползва на общината, която предоставя личната помощ, независимо дали на детето са отпуснати по 8 или по-малко часа на ден.
 

БГНЕС
 


Въпреки че този текст е предложен от работна група към социалната комисия, която в продължение на няколко седмици работи по тези текстове и в която участваха представители на майките от „Системата ни убива” и лично омбудсманът Мая Манолова, днес Манолова се противопостави на това и предложи текстът да стане „до 380 лева”.
 
„След първите две години личната помощ е лимитирана и е много възможно семейства на деца с тежки увреждания да получат не 8 часа, не 6 часа, а по-малък брой часове лична помощ. Тогава според мен е нормално да се приспадне такава сума от тези 930 лева, каквато отговаря на определената услуга от личната помощ. А не да се отнемат целите 380 лева”, заяви тя.
 
Майка на дете с увреждане: Асистентът трябва да е престижна професия с високо заплащане
 

БГНЕС


„Не знам колко ресурс ще спести финансовото министерство от децата с тежки увреждания, но това упорство ми изглежда необяснимо. След всичко, което направихме накрая ще има няколкостотин случая на деца, които в резултат на този закон, ще получат по-малко отколкото получават в момента”, коментира още Манолова.
 
Относно приетите текстове за лицата, които са пълнолетни и ползват добавка за чужда помощ се предвижда приспадането в полза на Агенцията за социално подпомагане, ако човекът получава лична помощ по този закон.

От 1 юли догодина тази добавка ще бъде 100 лева.
 

БГНЕС


Депутатите гласуваха също отпадане на обучението на ползвателите на лична помощ как да управляват часовете и асистентската услуга, отпуснати по този закон.
 
Другия спорен момент от закона, за който омбудсманът Мая Манолова заплаши, че ще напише жалба до Конституционния съд е одобреният текст, според който размерът за финансирането за личната помощ ще се определя със Закона за държавния бюджет.