Ефектът, наричан ефект на мажоретките, повишава индивидуалната привлекателност независимо от красотата
Ефектът, наричан ефект на мажоретките, повишава индивидуалната привлекателност независимо от красотата / Gulliver/Getty Images
Жените са по-привлекателни в група, отколкото сами, установиха учени от университета Флиндърс в Аделаида, съобщи в. "Дейли мейл".

Този ефект, наричан "ефект на мажоретките", повишава индивидуалната привлекателност независимо от красотата. Освен това няма значение къде в групата си застанал или колко привлекателни са другите.

Перфектната жена в мъжките и женските очи (СНИМКИ)

"Ефектът на мажоретките" беше установен от предишно изследване на екип от университета на Калифорния. Учените от Австралия искаха да проверят дали могат да възпроизведат резултатите.

мажоретки
Ефектът, наричан Gulliver/Getty Images

Три типа жени, които мъжете трябва да избягват

В австралийското изследване 130 участници трябвало да оценяват снимки на женски лица, показвани им индивидуално или в група. Когато били по няколко, лицата били оценявани като много по-привлекателни. Учените променяли и мястото на лицата, но това не се отразявало върху преценката за привлекателността.

Мъжете не харесват такива жени

Според британския козметичен хирург Кристофър Ингълфелд изследването увеличава "загадката" на привлекателността.

Човешката кожа помни всяка рана и прорез по нея
Изследването увеличава ThinkStock/Getty Images

"Често се стремим да се откроим от околните, но това изследване показва, че трябва да се радваме, когато сме в голяма група“, отбеляза той. „Интересното за това изследване е, че то потвърждава факта за неуловимостта на законите на привличането, които понякога дори се свеждат до математически принципи".

10 неща, които мъжете мразят в жените

Още през 15-и век Леонардо да Винчи осъзнава за особеното съотношение между частите и цялото, което той нарича "златно сечение".

"По същество най-привлекателните пропорции на хората спазват специалното съотношение, което се повтаря многократно в природата", допълни Ингълфелд. 

Още за женската красота и влиянието ѝ върху мъжете:

Извивката, която подлудява и мъже, и жени

Къде най-често гледат очите, когато мъжът харесва една жена

Разкриха какво прави мъжете и жените най-секси

Ето защо мъжете толкова харесват блондинки

Разгадаха мъжката любов към дамските задни части

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА