Много хора вярват, че парите са ключ към по-добър и щастлив живот. Но учените разкриват, че връзката между щастието и многото пари не е постоянна. А според други парите нямат връзка с щастието изобщо. С пари не може да се купи щастие, а само много вещи.

Психолозите са установили, че под определен доход хората наистина не изпитват щастие заради несигурността в живота си. Но ако доходът им е висок, парите вече нямат пряка връзка с щастието. Ето защо парите не ни носят щастие:

1. Хората не започват да практикуват дейности, който носят щастие и удоволствие, когато станат по-богати

Те прекарват времето си в работа и в дейности, които им носят стрес и напрежение. Парите имат кратък ефект върху чувството ни за удоволствието от живота, защото щастието не се определя от един единствен фактор, а от много други като приятели, отношения с останалите хора, работата ни и удоволствието от живота като цяло.

работа
iStock/Getty Images

2. Материалните неща не ни правят щастливи

Придобиването на материални неща ни прави щастливи само временно. Желанието за материални придобивки расте по-бързо от доходите ни и така не ставаме по-щастливи, дори и да сме придобили нещата, които преди това сме искали.

Парите не ни дават щастие, правят ни по-малко тъжни

3. Важен е относителният доход, не просто парите

Оказва се, че повечето хора се интересуват не толкова от абсолютното количество на парите, а дали печелят повече от другите около тях. За съжаление, колкото повече пари печелим, с толкова по-богати хора ще бъдем обкръжени и толкова по-малко относително пари ще имаме за сравнение.

завист
iStock/Getty Images


И още:

Любовта е по-силна от парите: Ето как бракът прави бедните двойки щастливи

Безплатните неща, които ни правят най-щастливи

Трите зодии с най-силен усет за бизнес (ВИДЕО)

Спортът, а не парите, ни прави по-щастливи

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук