Осите са жилещи насекоми, хранещи се според вида си с нектар, както и с други насекоми. Питали ли сте се някога колко вида оси съществуват на този свят? Отговорът е 100 000. Най-разпространеният вид оси в България е европейска жълта оса.

Вижте няколко любопитни факта за осите:

Осите и стършелите имат гладко остро жило, лесно проникващо в кожата и лесно измъкващо се от там. За разлика от пчелите, тези насекоми могат да жилят многократно.

пчели
Thinkstock/Getty Images

Любопитен факт е, че осите правят техните гнезда, като дъвчат мека дървесина и примесвайки я с тяхната слюнка създават хартиеноподобна материя, от която изграждат своите домове.

Осите умират през зимата. Жива остава само осата-майка, която хибернира през зимата и през пролетта започва нова колония. Поради тази причина и осите нямат нужда от запаси с храна, каквато е медът за пчелите.

Осите крадат мед при възможност, но принципно са месоядни животни, които се хранят с ларви и малки насекоми, нектар, гнила храна, мед и паднали плодове.

Освен това те също търсят насекоми и гъсеници, които да хапнат. Осите събират храна за техните ларви, а пък ларвите произвеждат сладък секрет, който ядат възрастните оси.

Тези гадинки имат силни челюсти, за да сдъвчат други насекоми. Една от най-неприятните гледки е да видиш оса, която е прегризала и отлита с коремната част от тялото на пчелата- жертва, оставяйки главата и гръдния кош на милата пчеличка, която продължава да ходи полужива.

Осите не събират храна, поради тази причина по време на зимна хибернация майката-оса разчита на собствената си телесна мазнина, за да оцелее.

Има ли някаква полза от осите?

Всъщност осите вършат и полезна работа: опрашват цъфтящите растения и изтребват вредните насекоми. Осите са жестоки хищници и ловят почти всяко насекомо-вредител, което пречи на посевите.

Отровата на осите съдържа феромон, който кара другите оси да се държат по-агресивно. Поради тази причина не убивайте оси в близост до други такива.

Мъжката оса на английски се нарича дрон - нейната работа е да се съвкупи с осата-майка. Непосредствено след като изпълни мисията си, мъжката оса умира.

Още за осите, пчелите и други насекоми:

При мухите отблъснатият мъжкар се пропива

Откриха нов вид мухи убийци

Българско изобретение спасява пчелите (ВИДЕО)

Ако пчелите изчезнат, изчезва целият познат свят

Откриха пестициди в 75% от пробите мед, взети от цял свят