Млади българи се борят за световно признание и един милион долара. Изобретението им ще спасява застрашения живот на пчелите.

Проучванията показват, че една трета от храната, която консумираме днес, е пряко свързана с опрашването на пчелите, допълва Нова телевизия. В последно време те са застрашени от изчезване. Популацията им намалява драстично.

Близо половината пчели в САЩ измрели само за година

Проектът на българите ще намали смъртността им с 95 процента, ще редуцира логистичните разходи с 23 процента и като цяло ще увеличи приходите на пчеларите средно с 25 на сто.

Сергей Петров и колегите му създават уред, който се внедрява в пчелните кошери. Интелигентният кошер ще предава данни, а при засечен проблем системата веднага ще праща нужната информация. Така пчеларите ще могат да следят състоянието на пчелите и ще могат да вземат своевременно мерки за справяне с евентуални проблеми.

20 000 пчели преследваха колата на баба с дни заради кралицата си (ВИДЕО)

Сензорите ще могат да засекат каква е метеорологичната обстановка там, където се намират кошерите и дори и да предупредят за кражба на кошерите. Българската идея е финалист в световен проект между 27 държави в борбата за 1 милион долара. И ние можем да подкрепим родното изобретение.

Източник: Novanews.bg

Снимка: ThinkStock/Getty Images