Лютите храни са част от кухнята на много народи. Те присъстват и в нашата национална кухня. Има хора, които целогодишно похапват люти чушки. Ето защо обичаме люто:

Най-простото и разпространено обяснение е свързано с папилите на езика ни. Папилите са малки издатини на езика ни, върху които се крият вкусовите ни рецептори. При някои хора папилите са в повече, което ги прави свръхчувствителни към някои храни.

Какво става, ако хапваме люто? (ВИДЕО)

Според шеф Бил Филипс, който е експерт по пикантните храни и професор в Американския кулинарен институт, вие изпитвате болка от лютото, но това изгаряне не е физическо, а се случва само в мозъка ви.

люти чушки
ThinkStock/Getty Images

Неговата теория твърди, че хората не се раждат с афинитет към лютото. Всичко било въпрос на тренинг.

Ето как изглеждат най-лютите чушки в света (СНИМКИ)

Молекулата капсаицин, която също се намира там някъде върху езика ви е един от основните виновници за усещането на болката. С ядене на повече люто обаче този капсаицин започва да се изпарява и болката, която изпитвате започва да изчезва.

Храните, които увеличават сексуалното желание

Хората, които не са свикнали с лютото усещат само болката, но ако си преодолеят страховете, ще започнат да откриват вкусовете, които иначе изобщо не чувстват.

И още:

Хоспитализираха американец, консумирал от най-лютите чушки в света

Лютите чушки топят излишните килограми

Храните, които правят чудеса за имунната система

Лютите чушки намаляват апетита

Шест неподозирани свойства на лютия червен пипер

Лютите чушки в мексиканската кухня датират от 1 500 години