Защо кучетата гледат тъжно?

Куче тъжно
Куче тъжно / iStock/Getty Images
Ако се чудите защо кучетата често вперват във вас характерния си тъжен поглед, учени от САЩ предлагат обяснение. Оказва се, че четириногите питомци гледат тъжно заради хората, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Куче или котка: Кои стопани са по-щастливи
 
В резултат на десетки хиляди години съжителство с човека, опитомените кучета са развили специфичен лицев мускул, който им позволява да повдигат вежди, така че да заприличват повече на бебета. Оказва се, че несъзнателно хората са отдавали предпочитанията си именно на четириноги питомци, способни да "докарват" това очарователно изражение.
 
Авторите на изследването от университета "Дюкен" в Питсбърг са установили, че въпросният мускул на практика отсъства при предшествениците на кучетата - вълците.

Какво е пукал, много ли мълчи и колко опулено гледа?
 
Учените смятат, че кучетата използват този очен мускул за по-добра комуникация с хората, подканяйки ги да ги хранят, да се грижат за тях, да ги изведат на игра.
 
Кучетата се различават от вълците по редица начини - с по-късите си муцуни, по-дребните си размери и по-голямата си изразителност. За разлика от своите предшественици четириногите ни другари разчитат до голяма степен на очния контакт с човека.

Куче тъжно
iStock/Getty Images

И още:

Куче осинови гладно прасенце

Откъде идват изразите „кашляш като магаре“ и „напил си се като свиня“?


200 петли попаднаха в затвора

Лабрадор осинови патенца (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА