Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в процес на формирането си
Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в процес на формирането си / БГНЕС
Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в процес на формирането си, съобщи ТАСС като цитира британски медии.

Учени видяха как се ражда и расте протозвезда
 
Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от Земята, край звездата PDS 70 в съзвездието Кентавър.
Небесното тяло се намира във вътрешността на т.нар. протопланетарен диск - кръжащ около младата звезда плътен облак газ, от който впоследствие се формират нови планети.
"Подобни дискове около млади звезди са мястото, където се формират планети, но едва в няколко случая досега ни се удаваше да регистрираме нещо, напомнящо раждаща се планета“, заяви Мириам Кеплер от института "Макс Планк" за астрономия в Германия. „Проблемът бе в това, че кандидатите можеше да се окажат особености на диска. Сега обаче бе потвърдено, че наблюдаваният от астрономите обект е планета".
Учените дори успели да определят характеристиките на небесното тяло - става въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.

Учени откриха „поглъщаща“ светлината свръхгореща планета

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy and Astrophysics.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА