/ ThinkStock/Getty Images
Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че траекториите на отдалечени транснептунови обекти могат да се обяснят със сблъсъци с астероиди, а не с гравитационното влияние на хипотетична девета планета в Слънчевата система, съобщи Лента.
 
Отдалечените транснептунови обекти са небесни тела, разположени зад орбитата на планетата Нептун. Смята се, че те не са повлияни от гравитацията й. Възможен отдалечен транснептунов обект е планетата джудже 90377 Седна, чийто перихелий е два пъти по-отдалечен от орбитата на осмата планета в Слънчевата система.

Астероид в орбитата на Юпитер е дошъл от друга звездна система

Някои учени смятат, че съществуването на тези небесни тела може би подкрепя хипотезата за наличие на девета планета в Слънчевата система. Според тях отдалечеността на транснептуновите обекти се дължи на гравитацията на тази планета.
 
Астрономи откриха невиждана досега галактика без тъмна материя (ВИДЕО)

С помощта на компютърен модел астрономите установили, че малки транснептунови астероиди се движат по свои орбити по-бързо в сравнение с по-големи обекти, като планетата джудже 90377 Седна.
 

ThinkStock/Getty Images


Сблъсквайки се с нея, те я отпращат към отдалечени райони на Слънчевата система. Този извод съвпада с данните от наблюдения, според които размерите на отдалечен транснептунов обект и отдалечеността му са взаимносвързани.
 
Имало над 100 гигантски планети с потенциално обитаеми луни

Учени оповестиха за възможното откриване на голямо небесно тяло зад орбитата на Нептун през януари 2016 г. Хипотетичният обект кръжи около Слънцето по издължена траектория, а по физико-химичните си свойства напомня Нептун.
БТА