Бри Ларсън и Кейси Афлек
Бри Ларсън и Кейси Афлек / Gulliver/Getty Images
Защо Бри Ларсън не изглеждаше особено щастлива, когато разбра, че трябва да произнесе името на Кейси Афлек като победител в категорията Най-добър актьор на наградите Оскар? Този въпрос си задават американски медии, имайки предвид реакцията на актрисата, която трябваше да връчи приза.

Бри Ларсън обяви Кейси Афлек за най-добър актьор, но по изражението на лицето ѝ си личеше, че не изпитва симпатия към победителя. Мнозина смятат, че причина за това са обвиненията към Кейси в сексуален тормоз.
През 2010 година две жени, работещи с Кейси по филма „Все още съм тук” (I’m Still Here), обвиниха актьора в сексуален тормоз по време на снимките. Афлек отрече да е виновен и в крайна сметка историята приключи с извънсъдебно споразумение и доста сериозна сума, която двете обвинителки получиха.

Миналата година Бри Ларсън спечели Оскар за ролята си във филма „Стаята” (Room), в който изигра ролята на жертва на насилие, и силно се вълнува по темата.

Бри Ларсън спечели Оскар за най-добра актриса за „Стая“

Точно поради тази причина актрисата отказала да аплодира Кейси Афлек на Оскарите, предполагат презокеански медии.

Бри Ларсън връчи Оскар-а на Кейси Афлек за най-добър актьор
Gulliver/Getty Images

Междувременно интернет потребители също въстанаха срещу Оскара на Кейси Афлек, като посочиха, че човек, обвинен в сексуално насилие, не бива да получава такава награда. Мнозина смятат, че по този начин Академията поощрява подобно поведение.

Кейси Афлек спечели Оскар за най-добър актьор

Други пък припомниха случая с режисьора Роман Полански. През 2003 г. той спечели Оскар за най-добър режисьор за филма "Пианистът", независимо че бе потърсил убежище в Швейцария от преследванията на американското следствие, обвинило го в педофилия. По-късно Полански получи статуетката от своя близък приятел Харисън Форд.

Аферата Полански: Какво се случи от 1977 г. до днес

Самият Кейси Афлек отговори кратко на обвиненията: „Вярвам, че всяко поведение, което наранява някого, е абсолютно неприемливо. Всеки трябва да бъде третиран с уважение – на работното си място и навсякъде другаде. Няма какво да направя, освен да продължа да живея живота си така, както знам, и да се придържам към ценностите си“.

Носителят на Оскар допълни, че и двете страни по случая с обвиненията в сексуален тормоз нямат право да обсъждат станалото, така че никой не може да знае какво се е случило тогава.

Още от нощта на наградите Оскар:

Как се стигна до гафа на Оскарите? TMZ твърди, че знае отговора


"Лунна светлина", а не "La La Land", спечели Оскар за най-добър филм (ВИДЕО)

Големите победители, които си тръгнаха с Оскар

По червения килим на наградите Оскар (СНИМКИ)

Бижута за милиони на наградите Оскар (СНИМКИ)

Най-красивите прически на наградите Оскар (СНИМКИ)