Сайтът за знаменитости TMZ съобщи, че е разкрил кой е виновникът за гафа с Оскарите - това е чиновникът Брайън Кълинън от одиторската фирма "Прайс Уотърхаус Купър".

По данни на портала, през цялата церемония въпросният господин "туитвал като луд", докато в същото време е трябвало да подготви плика за Уорън Бийти, който да обяви името на най-добрия филм, спечелил Оскар.

"Лунна светлина", а не "La La Land", спечели Оскар за най-добър филм (ВИДЕО)

Кълинън е трябвало да прибере плика с името на Ема Стоун, която спечели Оскар за ролята си в "La La Land", и да предаде на Бийти плика с името на най-добрия филм - "Лунна светлина".

Но чиновникът се разсеял от туитовете и снимките, които си правел със знаменитостите зад завесата, вместо да се съсредоточи над задълженията си. В крайна сметка това довело до объркването на пликовете, пише TMZ.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте в галерията тук

Интересното в случая е, че виновникът е премахнал от своя акаунт в Twitter всички изпратени от него снимки от церемонията. Останала само тази с Ема Стоун с получената статуетка за най-добра актриса. Но според TMZ точно по това време чиновникът е трябвало да подготви плика за Уорън Бийти и за следващата категория - най-добър филм.

Извинение за "Лунна светлина", "La La Land", Уорън Бийти и Фей Дънауей

От компанията "Прайс Уотърхаус Купър" официално се извиниха за инцидента и го отдадоха на човешки фактор. Сайтът TMZ припомни, че в края на церемонията, когато трябваше да се обяви най-добрия филм, по погрешка беше анонсирана лентата "La La Land" за победител в тази категория, вместо "Лунна светлина" - истинският призьор.
"Прайс Уотърхаус Купър" обясниха, че на хартия процесът за обявяване на носителите на наградите изглежда прост. По протокол двама служители на компанията, в случая Брайън Кълинън и Марта Руис, носят еднакви пликове с имената на победителите в черни чанти, с които те дори преминават по червения килим. Те са задължени също да запомнят как изглеждат победителите.

По време на церемонията счетоводителите застават от двете страни на сцената и дават съответния плик на връчващите наградите. Повечето представящи победителите влизат отдясно, където е стоял Кълинън, който даде на Уорън Бийти и Фей Дънауей грешния плик.
При обявяването на предишната награда - за най-добра актриса, връчващият я Леонардо ди Каприо влезе от сцената отляво и получи плика от Руис. Това остави неотворен дубликата за най-добра актриса в куфарчето на Кълинън. Затова и Ема Стоун показа зад сцената, че държи правилния плик.
При грешно обявяване счетоводителят е длъжен веднага да излезе на сцената и да обяви правилния победител. Такава бърза реакция обаче тази година нямаше.

Бижута за милиони на наградите Оскар (СНИМКИ)

Единствената подобна грешка, случвала се в историята на наградите Оскар, е била през 1964 г., когато Сами Дейвис получил грешен плик, преди да обяви наградата за оригинална музика. Той обаче бързо се поправил. 
БТА