/ ThinkStock/Getty Images
Приемът на витамин B3 може да допринесе съществено за предпазване от спонтанни аборти и вродени дефекти, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване, публикувано в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Плодовете, които правят чудеса за кожата ни през лятото (ВИДЕО)

Учени от института "Виктор Чан" в Сидни са установили, че основна причина за повтарящи се спонтанни аборти и вродени сърдечни, бъбречни и гръбначни дефекти е дефицит на молекула, известна като никотинамид аденин динуклеотид (NAD).

Витамин B3 е в състояние да лекува дефицит на молекули, сред които и NAD. От института определят откритието на екипа под ръководството на професор Сали Дънуди като един от най-големите медицински пробиви на Австралия и като едно от най-значимите в областта на изследванията на бременността. Авторите му смятат, че потенциалът му за предпазване от спонтанни аборти и вродени дефекти е съществен.

Изследването, продължило 12 години, е установило, че дефицитът на молекулата NAD пречи на правилното развитие на органите на бебето в матката.

Професор Сали Дънуди обяснява, че въпросната молекула е една от най-важните във всички живи клетки. Синтезът й е съществен за производство на енергия, ремонт на ДНК и комуникация между клетките. Производството на NAD може да бъде повлияно неблагоприятно от генетични фактори, както и от фактори на заобикалящата среда, в резултат на което да се наблюдава дефицит на молекулата.

Фибрите и витамин А помагат за предотвратяване на алергия към фъстъци?
netinfo

Десет храни с магически сили

Професор Робърт Греъм, изпълнителен директор на института, обяснява, че на базата на изследването е препоръчително жените да приемат отрано през бременността, и дори преди нея витамин B3 за предпазване от спонтанни аборти и вродени дефекти. Препоръката е сравнима с използването на фолиева киселина за превенция на спина бифида.

Следващата цел на специалистите е да разработят диагностичен тест за отчитане на нивата на NAD. Той ще позволи лекарите да идентифицират жените, изложени на най-висок риск да се сдобият с бебе с вроден дефект, и да се уверяват, че те приемат достатъчно витамин B3.
БТА