Гъбата ярсагумба е известна с прозвището „виаграта на Хималаите“
Гъбата ярсагумба е известна с прозвището „виаграта на Хималаите“ / ThinkStock/Getty Images
Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъба, известна като афродизиак, която расте във вътрешността на гъсеница и която се продава понякога по-скъпо от златото в китайските билкови аптеки.

Пет афродизиака от природата за по-добър секс

Гъбата, която се казва ярсагумба или Ophiocordyceps sinensis, е известна с прозвището "виаграта на Хималаите". Ново изследване, появило се в аналите на Американската академия на науките, обаче показва, че климатичните промени допринасят за намаляването на гъбата, предаде Франс прес.

Гъбата ярсагумба е известна с прозвището виаграта на Хималаите
Гъбата ярсагумба е известна с прозвището „виаграта на Хималаите“ ThinkStock/Getty Images

Досега се смяташе, че гъбата става все по-голяма рядкост заради прекомерната експлоатация и жестоката конкуренция. През 2009 г. и 2016 г. реколтата стана причина за кървави сблъсъци в Непал.
 
Учени разговаряли със събирачи на гъбата в Тибет и в Съчуан в Китай. Те проучили и още 800 интервюта, направени по време на други изследвания. Освен интервютата, учените направили метеорологичен и географски анализ и анализ на околната среда и съставили приблизителна карта на производството на гъбите. Те направили оценка на развитието на това производство от десетилетия насам.

Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъбата ярсагумба
Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъбата ярсагумба ThinkStock/Getty Images

В резултат учените стигнали до извода, че естественият хабитат на гъбата, която обича студени райони на голяма надморска височина, но без много сняг, намалява, колкото повече Хималаите се затоплят.
 
Това затопляне през зимата е неоспоримо. В Бутан то се оценява на 3,5-4 градуса по Целзий в периода 1979 г. - 2013 г. От 80-те години на тибетското плато броят на дните, в които земята е замръзнала, намаляват с всяка година.

Гъбата ярсагумба е известна с прозвището виаграта на Хималаите
Гъбата ярсагумба е известна с прозвището „виаграта на Хималаите“ ThinkStock/Getty Images

Виаграта на Хималаите се слага в чайове и супи. Смята се, че освен за подобряване на сексуалните постижения, тя помага и в битката с рака и други болести.

Шест храни с витамин С, които действат като виагра
 
Авторите на изследването говорят за случай на цена от 140 000 долара на килограм за гъби с отлично качество през май 2017 г. За сравнение килограм злато струва около 40 000 долара.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА