Учени предложиха нова теория за образуването на Луната
Учени предложиха нова теория за образуването на Луната / ThinkStock/Getty Images
Учени предложиха нова теория за образуването на Луната, като твърдят, че тя е по-реалистична, съобщи в. "Индипендънт".

Според най-разпространената досега теория Луната се е образувала от удар на космически обект с размера на Марс в Земята преди около 4,5 милиарда години. Отхвръкналите отломки с времето се събрали и оформили естествения спътник на планетата ни.

Луната е по-стара, отколкото се смяташе досега

Изключително рядко заради размера на  спътника ни лунно затъмнение осигури  впечатляващ спектакъл на много места по  света. Стотици хиляди хора имаха възможност да се насладят на гледката как Луната изчезва, а след това се появява червенееща, откъдето и името "кървава". Тя беше наречена също "синя", защото това е второто пълнолуние за месеца и "суперлуна", заради близостта ѝ със Земята.
Guliver/Getty Images

Получаването на достатъчно маса на орбита при такъв сценарий обаче е много трудно, твърдят учените от Харвардския университет. За такъв ефект е необходим удар под конкретен ъгъл и точно определен размер на космическото тяло. Дори тогава моделът не винаги се получава.

При новата теория не е необходим точен удар. Тя залага на синестия - нов вид планетарен обект, предложен от Саймън Лок и Сара Стюарт през 2017 г. Тези обекти се образуват, когато сблъсък между големи астрономически тела води до въртяща се маса от разтопена и вапоризирана скала.

Учени обясниха защо Луната не е с форма на идеална сфера

Луна Луната
ThinkStock/Getty Images

Новата теория също започва със сблъсък, но при нея Луната не се е оформила от отчупило се от Земята парче. Вместо това се е получила синестия - за няколко десетилетия се е образувало "семе" или малко количество течна скала в центъра на пръстеновидна структура.

Вижте още една теория за образуването на Луната

С охлаждането вапоризираната скала в пръстена се кондензирала и наслагала върху семето. С времето синестията се свила и от парите се появили Земята и Луната.

Земята Луната
ThinkStock/Getty Images

Най-интересните конспиративни теории за Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това се е случило сравнително бързо - за няколкостотин години. "Новата теория обяснява някои характеристики, които са несъвместими със сегашната", каза проф. Сара Стюарт от университета на Калифорния в Дейвис. „Луната е химически почти същата като Земята, но с някои разлики. Това е първият модел, който съответства на лунния състав".

Разликите в химическия състав на Луната - липсата на летливите елементи калий и мед могат да бъдат обяснени със силното налягане и висока температура в синестията.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА