Луната е по-стара, отколкото се смяташе досега
Луната е по-стара, отколкото се смяташе досега / ThinkStock/Getty Images

Оказва се, че Луната е на 4,51 милиарда години, т.е. по-стара е, отколкото учените смятаха досега, съобщи Асошиейтед прес.

Заключенията са въз основа на скални и почвени лунни проби, събрани от астронавти от мисията "Аполо 14" през 1971 г.

Учени с нова теория как се образувала Луната

Изследователи оповестиха, че Луната е формирана 60 милиона години след раждането на Слънчевата система. Предишни преценки сочеха, че е формирана между 100 милиона и 200 милиона години след създаването на Слънчевата система.

Учените извършили радиоактивно датиране на фрагменти от минерала циркон, извлечени от лунни проби, които са събрани в рамките на мисията "Аполо 14". Фрагментите са миниатюрни - не по-големи са от песъчинки.

Учени обясниха защо Луната не е с форма на идеална сфера

"Размерът не е от значение - те предоставят впечатляваща информация", заяви ръководителката на изследването Мелани Барбони от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Тя отбеляза, че Луната държи ключа към опознаването на формирането и еволюцията на нашата планета.

Някои от 8-те проби циркон са използвани и в предишни изследвания, извършени също от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Барбони увери, че изследва повече проби циркон от мисията "Аполо 14", но не очаква, че преценките й за възрастта на Луната - 4,51 милиарда години, значително ще се променят.

На Земята, както и на Луната, водата е донесена от астероиди

Възможно е все пак възрастта на Луната да е 4,52 милиарда години, смята изследователката. Барбони и колегите й с нетърпение очакват да научат повече неща за историята на Луната и за еволюцията на ранната Земя и Слънчевата система.

Астронавтите Алън Шепърд и Едгар Мичъл събраха лунни скални проби през февруари 1971 г. Те прекараха 9 часа на лунната повърхност.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advance. Това е второто посветено на Луната изследване, чиито резултати бяха публикувани тази седмица. В рамките на първото изследване израелски учени установиха, че Луната се е образувала в резултат на сливането на няколко по-малки небесни тела.

Източник: БТА