• Размер на шрифта:

На Земята, както и на Луната, водата е донесена от астероиди

31 май 2016 23:28 | Редактор: Eлена Банкова

На Земята, както и на Луната, водата е донесена от астероиди
© ThinkStock/Getty Images  

Водата във вътрешността на Луната е била донесена от астероиди преди около 4,4 милиарда години, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Те могат отчасти да обяснят произхода на водата на Земята.

"Получените резултати разкриват, че съдържащи вода астероиди са допринесли за доставяне на голяма част от водата на Земята и Луната преди 4,5-4,3 милиарда години", заяви съавторът на изследването Ромен Тартез от Свободния университет в Милтън Кийнс във Великобритания.

Слънчевата система се е формирала преди 4,5 милиарда години. Според общоприетите модели Луната се е формирала в резултат на голям сблъсък между Земята и друга планета с размерите на Марс. Отломките от този сблъсък се натрупали, за да се формира Луната.

Русия и САЩ може да изстрелят съвместна окололунна станция

"За да може донесена вследствие на подобни сблъсъци вода да проникне във вътрешността на естествения спътник на Земята, Луната трябва да е напомняла океан от магма", поясни ученият. "Става въпрос за период, продължил между 10 милиона и 200 милиона години след формирането на Луната", допълни той.

Според Джесика Барнс и колегите й от университета, чиито заключения са базирани върху съдържащи водород и азот лунни проби, астероиди, известни като въглеродни хондрити и съдържащи голямо количество вода, са до голяма степен свързани с произхода на въпросната вода.

На луна Европа има скали и океан, подобни на земните

Подобни следи не могат да се открият на Земята. Геоложкото регистриране на тази епоха е "изтрито" в резултат на тектониката на плочите, поясниха учените.

Луната обаче е била на едва 24 000 км от Земята преди 4,5 милиарда години и е възможно земната и лунната вода да имат общ произход.

Източник: БТАЕтикети: Космос, земята, Луната, вода

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

германец - 01.06.2016 г. 08:43:41

Искам да разбера откъде са ми донесени бъбреците?

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още