На луна Европа има скали и океан, подобни на земните
На луна Европа има скали и океан, подобни на земните / Thinkstock/Getty Images

Солената течност на луната Европа може да генерира правилния баланс на поддържаща живота химична енергия дори без хидротермална активност.

"Изследваме океан на друго небесно тяло, като ползваме методи, разработени за опознаване на енергията и хранителната среда на Земята , заяви експертът по планетарни науки Стив Ванс от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Аматьори заснеха как астероид се блъска в Юпитер (ВИДЕО)

„Кръговратът на водорода и кислорода в океана на луната Европа вероятно ще е движеща сила за химичните процеси в него така, както това се случва на Земята", смятат учените.

Ванс и колегите му са убедени, че скалите във вътрешността на луната Европа са много по-сходни с тези в земните недра, отколкото се смяташе досега.

Открити фосили разпалиха дебата за произхода на живота на Земята

Взаимодействията между скалите и океана на луната Европа могат да генерират производство на водород в рамките на процес, известен като серпентизация.

При проникването си дълбоко в скалните цепнатини водата взаимодейства с молекули, за да се формират нови минерали, като се освобождава водород. Учените теоретизират, че океанската вода на луната Европа може да проникне на дълбочина около 25 км във вътрешността й.

Когато радиацията от Юпитер разгражда водни молекули в ледената покривка на луната Европа, получените окислители попадат в океана, където взаимодействат с водорода.

Източник: БТА