/ iStock/Getty Images
Учени от университета в Тел Авив установиха, че най-древният храмов комплекс в света, Гьобекли тепе в Турция, е бил замислен от строителите като единно гигантско съоръжение, пише сп. "Кембридж аркеолоджикъл джърнъл".

iStock/Getty Images

Специалистите подложили на архитектурен анализ общата геометрия на комплекса, който включва няколко десетки мегалитни съоръжения с кръгла форма. Оказало се, че три съоръжения с диаметър 20 метра, е трябвало да съставят мащабна постройка.

Новите открития опровергават популярната хипотеза, според която методите за планиране са възникнали значително след Гьобекли тепе, изграден преди 11,5-11 хиляди години.

iStock/Getty Images

Учените считаха, че мегалитите са били издигнати от ловци-събирачи, тъй като по-планираното строителство е възникнало в по-късен етап, характерен за ранните фермери живели преди 10,5 хиляди години.

iStock/Getty Images

Откритията на израелски учени водят до извода, че преди 11 хиляди години са настъпили значителни културни промени. Базови методи за планиране са били използвани в Леванте /исторически регион на изток от Средиземно море/ преди 9500 години в периода на ранния неолит. Но сега стана ясно, че те са били известни много по-рано. Това е позволило да бъде извършен преход към правоъгълната архитектура, характерна за фермерските общности.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА