Учен твърди, че очилата, захранвани с изкуствен интелект, един ден ще дадат на хората „суперсили“ - способността да разпознават кога някой ги лъже или е влюбен в тях. Въпреки че това изглежда като сцена от „Black Mirror“, футуристът Девин Лидъл е убеден, че технологиите ще напреднат толкова много.

Говорейки пред „Дейли мейл“ Лидъл каза, че системите за компютърно зрение, вградени в очилата, ще могат да улавят нюанси и емоционални знаци, които са невидими с просто око. Той вярва, че тази добавена реалност, съчетана с изкуствен интелект, ще „трансформира социалния пейзаж“ за хората.

Лидъл казва, че в бъдеще технологията ще може да помага на хората да откриват всякаква физиологична и психологическа информация за други хора, като например кога някой лъже или дали вашият партньор наистина е влюбен във вас.

„Очилата могат да бъдат изключително важни в много области от живота ни и суперсилите могат да се използват във всякакви социални взаимоотношения, от политически преговори до работа и дори ходене по срещи“, каза той.

„Случаите на ранна употреба ще доведат до сценарии, при които само един човек има суперсили, което ще го направи да изглежда несправедливо спрямо другия човек, така че в крайна сметка всеки ще получи очила, защото вече няма да може да разчита само на интуицията“, добави той.

Според ученият поради всичко изброено по-горе хората биха могли да поискат забрана на подобна технология. Той обаче казва, че забраните няма да бъдат успешни, защото с времето технологията ще стане по-евтина, което означава, че ще бъде достъпна за повече хора.
БГНЕС