изкуствен интелект
изкуствен интелект / iStock/Getty Images
Изкуственият интелект може да донесе много ползи, ако технологиите се разработват и използват по начини, които печелят доверието на хората. Но той може да бъде и опасно оръжие, предупредиха учените.

Според световноизвестният британски физик Стивън Хокинг бързото развитие на изкуствения интелект представлява заплаха за човечеството.

"Вярвам, че възходът на мощния изкуствен интелект ще бъде най-хубавото или най-лошото нещо, което ще се случи на човечеството. Не знам кое от двете ще е, но трябва да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че бъдещото му развитие ще е в наша полза и на околната среда", прогнозира той.

изкуствен интелект
iStock/Getty Images

Изследователи от Института за бъдещето на човечеството в Оксфордския университет във Великобритания и департаментите по политически науки в Йейлския университет САЩ изчислиха кога изкуственият интелект ще надмине човешките способности.

Експертите смятат, че ще надхвърли възможностите на човека в областта на езиковите преводи към 2024 г., ще замени водачите на товарни автомобили към 2027 г. Професията на писателите белетристи ще изчезне през 2053 г., а хирурзите ще станат излишни към 2053 г.

Учените са убедени, че изкуственият интелект с 50% вероятност ще замени човека след 45 години. При изследването е използвано допитване сред 350 световни експерти в областта на изкуствения интелект.