Британският певец, музикант и текстописец Едуард Кристофър Шийрън е един от най-слушаните в целия свят, но животът му далеч не е бил лек, преди да завладее сърцата на милионите си фенове.

Вижте 5 любопитни факта за Ед Шийрън:

1. Едуард (Ед) Кристофър Шийрън е роден на 17 февруари 1991 година в Хебдън Бридж, Западен Йоркшир. Като малък претърпява неуспешна операция, от която получава мързеливо око и тежки говорни проблеми. Впоследствие е постоянно тормозен от съучениците си заради големите си очила и заекване. Но това не го спира да пее! Семейството му живеело скромно – нямали дори телевизор. За сметка на това родителите на Ед събрали пари, за да му купят китара и книги. Започва да пише авторска музика и текстове и преди да се усети, заекването изчезва.

Ед Шийрън разби рекордите в "Спотифай"

2. През 2008 г. Ед Шийрън се мести в Лондон, за да развива музикалната си кариера. За да може да се издържа, започва да свири по баровете. Случвало се е да прави и по 12 представления седмично, но въпреки това да изпитва сериозни финансови трудности. Музикантът признава, че му се е налагало да спи в метрото и по пейките в парковете. Имал е моменти на пълно отчаяние, но в крайна сметка Ед решава да послуша интуицията си и да продължи да е упорит в опитите да прави музика. При това – в САЩ.

Ед Шийрън
Guliver/Getty Images

3. Пристига в Лос Анджелис без договор и място, където да отседне. Изпраща и изпълнява музиката си пред всеки, който проявява желание да я чуе. С чудовищния си талант той бързо привлича вниманието на Елтън Джон и Джейми Фокс. Следва предложение за музикален договор и дебютен албум – „+“ от 2011 г. Само година по-късно Ед е вече истинска звезда и дори получава Ордена на Британската империя за принос към музиката и благотворителната дейност.

Ед Шийрън прекарал месеци на дивана на Джейми Фокс

4. Преди време младият музикант разкри, че е водил битка с наркотична зависимост, заради което е жертвал една година от музикалната си кариера. През 2014 г. Излиза вторият албум на Ед – „X”, с който певецът оглавява класациите и от двете страни на океана. От този албум е и може би най-романтичното творение в кариерата му – песента „Thinking Out Loud“, посветена на бившата му приятелка Атина Андрелос.

Ед Шийран обмисля да се оттегли от музикалната индустрия?

5. Ед купува първата си къща през юли 2012 година за 900 хиляди паунда, а по-рано тази година изкупи и останалите три имота около нея, създавайки свое собствено селце, което съседите му шеговито наричат Шийрънвил. 2018-та явно е пълна с прекрасни събития за талантливия артист, защото през януари се сгоди за ученическата си любов Чери Сийбърн.