По света има много градове с древна и богата култура и история. Любителите на пътешествията могат да посетят някои от най-старите градове в света. Ето 10 от тях:

10. Бейрут, Ливан

Столицата на Ливан се обитава от повече от 5000 години. Първите доказателства за активността на града датират от 3000 години преди новата ера. Разкопки в града разкриват финикийски, елински, римски, арабски и османски руини, а в момента Бейрут е атрактивна туристическа дестинация.

Бейрут
ThinkStock/Getty Images

9. Газиантеп, Турция  

Газиантеп е град в южна Турция, в близост до сирийската граница. Този град е обитаван от 3600 преди новата ера, а крепостта Раванда, намираща се в центъра на града е една от най-старите запазени крепости в света.

Непознатите места на Земята, където не е стъпвал човешки крак (ВИДЕО/СНИМКИ)

8. Пловдив, България

Втория по големина български град е на 8-мо място в класацията ни. Той е основан около 4000 хиляди години преди новата ера, като първоначално се заражда като малко тракийско селище. Заради разположението си обаче градът става важен за Римската империя, тъй като огромна част от търговските пътища минават от там. Пловдив изобилства от древни руини, включително античен стадион, амфитеатър и римски акведукти.

Галерия: Най-старите градове в света


7. Сидон, Ливан

Сидон се намира на 40 км северно от Бейрут, но градът е с цяло хилядолетие по-стар от ливанската столица. Сидон се смята за най-старият и важен финикийски град, а по улиците му са крачили легендарни пълководци, като Александър Македонски, който превзема града през 4 век преди новата ера.

6. Фаюм, Египет
 
Най-старият египетски град е основан около 4000 години преди новата ера. Фаюм се намира на югозапад от столицата Кайро и е бил част от древния град Крокодилополис. Съвременния Фаюм е туристическа атракция заради намиращите се наблизо пирамиди.

Фаюм Египет
ThinkStock/Getty Images

5. Суза, Иран

Градът датира от 4200 години преди новата ера и е бил столица на древната Еламитска империя. След като бива превзет от асирийците, после и от ахеминидите, той става център на Персийската империя. Интересен факт е, че именно в Суза се развива действието в най-старата запазена театрална пиеса – „Персийци“ на Есхил.

4. Дамаск, Сирия  

Официалните данни сочат, че градът се обитава от 4300 години преди новата ера, но някои източници твърдят че той е създаден още около 10 000 години преди новата ера. Историята на града е изпълнена с безброй случки и обрати, като Дамаск е бил под римско, арабско и османско управление. Изобилието от исторически атракции правят града популярна туристическа атракция до избухването на сирийския конфликт през 2011.

3. Алепо, Сирия

Най-големият сирийски град е основан през 4300 години преди новата ера. Историята на града е динамична и изпълнена с войни. Той бива превземан от хетите, асирийците, гърците и персийците. По-късно е окупиран от римляни и византийци и бива подлаган на атаки от кръстоносците.

Древният град Алепо остава почти недокоснат до наши дни, докато не бива подложен на серия бомбардировки през 2016 година, когато града и историческите му забележителности биват почти напълно унищожени.

2. Библос, Ливан

Основан от финикийците под името Гебал, Библос датира около 5000 години преди новата ера. Гърците дават съвременното име на града, а името на свещената християнска книга – Библията произлиза именно от Библос. Градът е пълен с исторически забележителности - финикийски храмове, замъка Библос и църквата св. Йоан построена през 7 век.

Библос
ThinkStock/Getty Images

1. Йерихон, Палестинските територии

Най-древният град на планетата е палестинският Йерихон. Според данните той е постоянно населяван от 9000 година преди новата ера. Йерихон се намира на западния бряг на река Йордан и в момента в него живеят около 20 000 души. Интересен факт е, че Йерихон е рекордьор и в друга категория – той е най-ниско разположеният под морското равнище град в света с неговите минус 275 метра надморска височина.

И още:

Пет от най-старите градове в света (СНИМКИ)

Късче от рая: Коста де ла Лус или Бряг на светлината (СНИМКИ)

Достъпът забранен: 9 неща, които никога няма да видите (СНИМКИ)

Пет места в света, където е вечна пролет (ВИДЕО)

В Перу бе открит един от най-старите градове на света

13 приказно красиви цветни града (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук