/ iStock/Getty Images
Тихоокеанските острови с малка надморска височина могат да реагират към климатичните промени, като променят формата си, и да избегнат възможността да бъдат залети от океана, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Уникален експеримент: Учени ще изследват климата, „уловени“ в арктически лед

Някои островни държави, като например Тувалу и Кирибати, надвишават едва с няколко метра морското ниво и са смятани за най-уязвими към климатичното затопляне. Смята се, че местните жители са застрашени от повишаването на морското ниво. Ново изследване на новозеландски, британски и канадски учени обаче показва, че въпросните острови реагират по "морфодинамичен начин" към заобикалящата ги среда, защото са съставени от скелети на миниатюрни коралови организми, а не от солидни скали.

Екстремни температури обхващат половината планета до края на века

Един от авторите на изследването Мъри Форд от университета в Окланд увери, че тези острови са по-резистентни към климатичните промени, отколкото се смяташе досега. "Последствията върху отделните острови ще варират", каза той. "Докато някои райони ще станат необитаеми, други ще се приспособят към покачването на морското ниво. Правителствата и населението ще трябва да решат каква стратегия да изберат. Изследването ни хвърля светлина върху факта, че природата е модел за приспособяване и островното население ще трябва също да се приспособи", разяснява Форд.

Учените са създали макет в мащаб 1 към 50 на необитаемия остров Фатато от архипелага Тувалу и са използвали механизъм за симулиране на вълни, за да тестват последствия от покачването на морското ниво и бурите, свързани с климатични промени. Те установили, че височината на острова се увеличава, докато цялата му земна маса се премества върху намиращия под него риф.

Най-горещият юни в историята застраши Европа от замърсяване

Тези информации свидетелстват за необходимостта островната морфологична динамика да бъде включена в прогнозите за рисковете, свързани със заливане на коралови острови от океана, отбелязаха учените.
БТА