/ iStock/Getty Images
Специалист посочи най-опасните пози за спане. Според Артьом Ранюшкин, специалист по физическо развитие на деца и възрастни, двигателен терапевт и инструктор по соматично образование най-опасно е да се спи настрани или по гръб с възглавница под главата. Това води до много неприятни последици за тялото

"Тези пози провокират изкривяване на таза и сколиоза, промяна в захапката, а също така допринасят за скърцането на зъбите", казва експертът.

Той обяснява, че тялото "запомня" удобна позиция, а след това се връща в нея, което изостря ситуация. Така че на дясната страна спят тези, които имат напрегнати мускули от лявата страна.

"Спането настрани провокира изкривяване на таза и в резултат на това сколиоза. Освен това в това положение челюстта се измества настрани, което води до скърцане на зъбите, пренапрежение на дъвчещите мускули и щракания в челюстта."

Терапевтът допълва още, че спането по гръб може да промени захапката на човек. Ако спите по гръб без възглавница, челюстта ви пада назад. Ако поставите възглавница под главата си, тогава челюстта, напротив, ще се придвижи напред.

Той обясни и в коя позиция сънят е по-безопасен.

 „Ще имате нужда от голяма възглавница, на която трябва да легнете с гръб, така че да хваща долната част на гърба и да отива към главата, а наклонът на тялото да е около 45 градуса. Именно тази позиция дава пълна опора и позволява на тялото да се отпусне, без да се подлага на деформации".
Рамблер