Преди 10 години британското военно министерство разсекрети документи, които показват, че внимателно е изучавало всеки сигнал за неидентифициран летящ обект.

Но и до днес част от разсекретените документи пораждат повече въпроси, отколкото отговори. Предполага се, че голяма част от архивите са били унищожени, преди да станат публично достояние.

Никога  британското военно министерство не е отивало толкова далече в разкриването на причастността си към разследването на феномена на НЛО, както при публикуването на документите, разсекретени по Закона за свободата на информацията.

Публикуваните сведения разкриват, че властите дълго са се опитвали да унищожат информацията в документите, предадени на Държавния архив в съответствие с "30-годишното правило".
Това показва, че интересът на военното министерство към всички сигнали за НЛО е бил голям.

А най-голямата тайна е съществуването на тайно подразделение за НЛО към разузнавателното управление на ведомството с кодово название DI55.

Документите бяха огласени след искане от преподавателя по журналистика в университета "Холъм" в Шефилд Дейвид Кларк и Анди Робъртс.

Според д-р Кларк документи не съобщават много за НЛО, но показват активността, с която Министерството на отбраната е криело интереса на разузнавателните служби по дадения въпрос.

Още през 1976 г. от любителят уфолог Джулиан Хенеси настоява да получи достъп до документите на военното министерство за наблюденията на НЛО, но искът му е отхвърлен.

НЛО
Thinkstock/Getty Images

Опитите да не се допусне предаване на информация в архива, продължават и през 90-те години на 20-ти век.

През 1983 г. заради грешка на чиновник списъкът на адресатите, в който присъства DI55, не е иззет от огласените документи, свързани с НЛО, така че уфолозите започнаха да задават въпроси.

Най-накрая DI55 решва да разкрие пред обществото истината за своята дейност.

Ролята на DI55 е пространно описана в доклад, публикуван от д-р Кларк и предоставен на редакцията на вестник "Гардиън".

В документа от 500 страници са събрани всички сведения за НЛО или, както предпочитат да ги наричат във военното министерство, за "неидентифицирани театмосферни явления".

В документите има над 10 000 свидетелства на очевидци.

Едно от заключаващите обобщения на военните е, че съществуването на НЛО е неоспоримо, но повечето наблюдения се обясняват с "възпламенявания на плазмата", метеоритни дъждове или сходни климатични условия с висока магнитна активност.

Това, разбира се, не обяснява десетките случаи на НЛО, които присъстват в разсекретените документи.

Още по темата за НЛО:

НЛО редовно посещават ядрени военни бази (ВИДЕО)

Случаят Евърглейдс - мистериозната среща с НЛО (ВИДЕО)

Мистерията "Розуел" - началото на феномена НЛО (ВИДЕО)

Уфолог показа снимки на извънземни, открити в Розуел (ВИДЕО)

Близо до нас ли са извънземните?