/ iStock/Getty Images
Инженери от Масачузетския технологичен институт и от университета Харвард създадоха прототип на защитна маска за лице, която може да диагностицира в рамките на 90 минути дали човекът, който носи маската, е заразен с COVID-19. Това съобщи пресслужбата на Масачузетския технологичен институт.

Технологията може да се използва също за създаване на сензори за множество други патогени или токсични химикали.

Изследователите са монтирали сензори между слоевете на маската, така че да засичат частиците, издишани от човека, който носи маската. Включен е и малък резервоар с вода, която се изпуска с натискане на бутон, когато човек реши да направи теста.

Сензорите са създадени въз основа на технологията на изсушаването чрез замразяване, използвана преди това от същия екип за тестове за диагностика на вируси като ебола и зика. В рамките на изследването авторите показват, че тя може да се използва не само в маските, но и в дрехи като лабораторни престилки например, което дава нови възможности за проследяване на риска от патогени или други заплахи при медици и здравни служители.

"Показахме, че широк спектър от синтетични биологични сензори могат да се лиофилизират, за да засичат вирусни или бактериални нуклеинови киселини, както и токсични химикали, включително и невротоксини", каза проф.Джеймс Колинс, преподавател по медицинско инженерство и науки в Масачузетския технологичен институт, старши автор на изследването.

Ръководителите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър байотекнолъджи" са Питър Нгуен от Харвард и Луис Сьонксен от Масачузетския технологичен институт.

Тестът в маската се задейства от носещия я, а резултатите се показват от вътрешната й страна, за да се пази конфиденциалността на данните. 
БТА