/ iStock/Getty Images
Учени от САЩ са разработили синтетичен биосъвместим пластир, пълен с фоторецепторни клетки, който може да помогне за възстановяването на увредена ретина, пише сп. "Сайънс адвансис".

Разработиха тест за новия коронавирус със сканиране на очите

Увреждането на ретината поради гибелта на светлочувствителни клетки е една от основните причини за загуба на зрението. Учените по-рано са успели да отгледат фоторецепторни клетки в лаборатория, но въпреки пробива въпросът за ефективното доставяне на заместващата тъкан остава отворен.

Сега специалисти от университета на Уисконсин в Медисън представят решение под формата на имплантируем пластир. Той представлява много тънка рамка с "килийки", пълни с млади фоторецепторни клетки.

Връзката между цвета на очите и болестите

На дъното на всяка "килийка" има кръгъл отвор, през който отгледаните в лаборатория клетки в крайна сметка се свързват с ретината. Рамката на импланта е разработена от достатъчно издръжлив биосъвместим материал, който по естествен начин се разгражда в тялото за два месеца.

Според екипа, разработката е почти готова за тестване върху големи животни. Учените планират в бъдеще да подобрят формата на импланта, както и технологията за производството му. 
БТА