/ iStock/Getty Images
Лекари създадоха за медиците на първа линия Интерективен справочник за диагностика и лечение на COVID-19. Автори са д-р Георги Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров, които заедно с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров представиха справочника на пресконференция в Националния клуб на БТА.

Справочникът дава възможността на медиците на първа линия да се запознаят с източниците на информация, тъй като той представлява една интерактивна платформа в полза на лекарите - започва от диагностиката на пациента и се стига до болните в интензивни отделения.

В нея се съдържа систематизирана информация за най-същественото от протоколите за лечение на COVID-19 на държавите с най-ниска смъртност от болестта - Израел, САЩ, Англия и Германия. В момента смъртността в Израел е почни нула процента, под 2 на сто е в САЩ, а във Великобритания няма никаква смъртност, посочи д-р Димитър Димитров. Справочникът е създаден на базата на информация от унифицирани справочници за борбата с коронавируса.

Авторите са събрали световния опит от четирите страни - Израел, САЩ, Англия и Германия и от около 400 страници информация от всяка държава, те са я систематизирали в един интерактивен справочник от 40 страници - от диагностиката до лечението на пациенти с COVID-19.

В него са вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди, по време на хоспитализацията и след нея. Освен това, в платформата се съдържат таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването, както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници на протоколи. Справочникът може да бъде от полза и на личните лекари при лечението на пациенти с COVID-19, посочиха още авторите му.
БТА