Петър Дънов
Петър Дънов / БГНЕС
Петър Дънов, наричан още Беинса Дуно или Учителят, е най-известният български духовен водач. Той е роден на 11 юли 1864 година във варненското село Хадърча.

Учителят добре е познавал хармонията между тялото и душата, а храненето заема голяма част от неговите беседи. В тях той казва, че хората ядат, но не разбират смисъла на храната, който е скрит в нея.

Според Петър Дънов и учението на Бялото братство, което създава, храненето не е само физически процес, но и духовен. То е наука за трансформиране на енергиите от едно състояние в друго, на грубата енергия в умствена. И още: храненето е цикъл, като кръговрата на живота.

За вегетарианството Дънов казва, че това е неправилно схващане за диета. Природата е дала на всеки това, от което се нуждае и не бива изкуствено да се ограничава. Всеки трябва да избере подходящата за себе си храна, която е най-добра за здравето му.

Ето неговите съвети за здравословно хранене:

"Силата на храната е в качеството, а не в количеството"

"Спирате да ядете, когато ви е най-приятно - в стомаха трябва да има място за поне още 20 хапки, за да може свободно да храносмила"

"Многото ядене изтощава човешкия организъм"

"Ще се храните вечер преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядете преди да е изгряло"

"След плодове никога не пийте нито студена, нито топла вода. Преди ядене можете да пиете вода, но веднага след ядене не се позволява"