/ ThinkStock/Getty Images
Обичайните препоръки страдащите от болки в гърба да лежат и да приемат обезболяващи са погрешни в над 30% от случаите, заявиха британски експерти, цитирани от в. "Дейли мирър". Масажите, упражненията и йога практиките са по-подходящи методи.

Учените от университета на Уоруик установиха, че много хора се подлагат не ненужни операции.

7 чудни съвета срещу болки в гърба (СНИМКИ)

"Трябва да преосмислим подхода си към болката в гърба", каза ръководителят на проучването проф. Мартин Ъндърууд.

"Един от най-големите ми кошмари е, когато на пациентите са предписани обезболяващи или почивка в леглото и нищо друго. В повечето случаи те имат нужда нежно да раздвижат гръбначния си стълб", добави физиотерапевтът Андж Периясами.

Когато болката в гърба не е резултат от конкретно нараняване, тя обикновено е причинена от траен проблем с междупрешленните връзки или дискове. Често се появява мускулна болка. Според физиотерапевта, при повечето хора проблемът идва от простите всекидневни дейности, като прегърбване, докато се взираме в смартфона си или гледаме телевизия, или носенето на тежки чанти на рамо.

"За да нямате болки и да сте подвижни, гръбнакът има нужда редовно и внимателно да бъде раздвижван във всички посоки - накланяния от едната страна към другата, завъртания и навеждане напред и назад", съветва специалистката.

болка гръб кръст
ThinkStock/Getty Images

Важно е човек да се разхожда поне 30 минути всеки ден, за да се раздвижва тялото му. Друг съвет е да се поддържа нормално тегло и, ако се налага, да се свалят килограми. Биреното коремче е особено вредно, тъй като вследствие на тежестта напред, се получават болки и схващания в гърба и кръста.

Изборът на удобен стол помага на гръбнака да стои в S-образна позиция, вместо в С-образна.

Стойте прави в офиса поне два часа в работно време

Ако човек работи пред компютър, трябва да прави чести почивки от екрана на всеки час и да става редовно за по 30 минути, като се разтяга и разхожда.

офис бюро жена
ThinkStock/Getty Images

Вижте 5 примерни упражнения при болки в гърба

Експертите препоръчват обувките да бъдат сменяни често и да не ходим с едни и същи поредни дни, да носим раницата или чантата през гърдите, за да разпределяме тежестта й. Физиотерапията, упражненията, като плуване, каране на колело, пилатес и бързо ходене, йогата и масажите също действат благоприятно при болки в гърба.
Избягвайте болкоуспокояващите в дългосрочен план, защото те само маскират проблема, без да го решават, посъветваха специалистите.

Всекидневна разходка срещу болки в гърба

Относно хирургичната намеса, операциите на гърба са рисковани и към тях трябва да се прибягва само след като всички други методи са изпробвани. Освен това, 30 % от тях са неуспешни.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА