Редовната консумация на варива - боб, леща, грах, понижава риска от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане, съобщава сайтът Медикъл експрес, позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10 процента по-нисък, отколкото за индивидите, които рядко ги включват в менюто си.
Пет съвета за храненето по време на пости
"Сърдечносъдовите заболявания са водещата и свързаната с най-високи разходи причина за смъртност по света. Настоящото проучване показва, че една евтина, достъпна и широко разпространена храна може да промени това - варивата", казва Хана Калеова от изследователския екип.
Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.
Той е лечител сред зеленчуците и суперхрана
Препоръката на специалистите е седмичното меню да включва три купички варива.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10 процента по-нисък, отколкото за индивидите, които рядко ги включват в менюто си.
Пет съвета за храненето по време на пости
ThinkStock/Getty Images
Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.
Той е лечител сред зеленчуците и суперхрана
ThinkStock/Getty Images
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук