/ ThinkStock/Getty Images
Коледните пости продължават 40 дни и приключват с трапезата на Бъдни вечер.

Независимо дали постите по чисто религиозни причини или от желание да пречистите тялото си и да отслабнете, важно е внимателно да подбирате храната си по време на постите. Ето 5 съвета за храненето по време на пости:

Приемайте достатъчно протеини

Най-добрите растителни източници са зеленолистните зеленчуци, авокадото, ядките, гъбите.

Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, тъй като някои от тях, като морковите и гъбите, имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества.

Не забравяйте източниците на калций и желязо

Включете в менюто си сусам и сусамово масло, сушени кайсии, както и различни бобови храни, спанак, броколи и моркови.

Черният шоколад, тиквените семки и боб са сред най-добрите източници на желязо.

Постите не означават гладуване, а духовно и физическо пречистване

Не консумирайте прекалено много хляб и тестени храни

Те са разрешени по време на пости, но не прекалявайте. Пълнозърнестият хляб и пастата ще ви осигурят витамини и минерали.

Комбинирайте зърнени храни и варива

Боб, леща, ориз и нахут ще ви осигурят нужните за организма аминокиселини.

броколи
ThinkStock/Getty Images

Алкохолът е забранен, с изключение на виното

Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък.

Виното е единственият алкохол, който се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв. Риба се разрешава единствено на Никулден - 6 декември.

И още:

Коледните пости: Без молитва е просто диета

С какво е добре да се храним по време на постите?

Варивата са най-полезните храни по време на постите (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук