/ БГНЕС
Сондата „Хаябуса 2“ се доближи до астероида Рюгу на 1 км и освободи капсулата Минерва-II2, който се очаква да достигне повърхността следващата седмица, съобщиха ТАСС и ДПА.

Капсулата се движи в „свободно плаване“. Тя ще дрейфира бавно и ще обиколи Рюгю осем пъти, преди да спусне 15-сантиметровия роувър на повърхността не по-късно от 8 октомври.

Нови снимки на астероида Рюгу помагат да опознаем формирането на планетите

Учените се надяват, че Минерва-II2, ще им помогне да измерят по-точно гравитационното поле на астероида Рюгу. Инженерите и пилотите на мисията планират да отработят също технологията на кацането и изчисляването на траекторията на полета на подобни апарати. Това ще допринесе за осъществяване на подобни операции при изучаването на други обекти в Слънчевата система.

Роботите на астероида Рюгу направиха уникални кадри (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сондата „Хаябуса-2“ превозваше общо четири спускаеми апарата - три японски роувъра и един европейски (Маскот). Роувърите 1 и 2 бяха спуснати на повърхността на Рюгу през септември миналата година, а Маскот - през октомври. Първите три апарата изпълниха изцяло планираните задачи и събраха много данни за устройството на астероида. Маскот забеляза необичайно количество прах на повърхността на Рюгу и огромно количество чакъл. Японските му "колеги" записаха и предадоха на Земята първото видео от повърхността на астероида.

Измерванията и на трите апарата показаха необичайно висока порьозност на астероида.

„Хаябуса 2“ успешно кацна на астероида Рюгу (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сондата „Хаябуса-2“ беше изстреляна през декември 2014 г., за да изследва астероида Рюгу, да вземе проби от него и да ги върне на Земята. През юли тази година тя кацна на повърхността му и събра материал.

Астероидът Рюгу е с диаметър 900 м. Той е на 280 млн. км от Земята.
БТА