Семената от чиа са отличен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, фибри, минерали и полифеноли с мощни антиоксидантни свойства
Семената от чиа са отличен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, фибри, минерали и полифеноли с мощни антиоксидантни свойства / ThinkStock/Getty Images
Високото кръвно налягане често остава незабелязано. Ако все пак сте наясно, че имате подобен проблем, шепа семена от чиа (чия) може да помогне за справяне с него, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британска специалистка.

8 чудесни идеи за бърза и здравословна закуска
 
Медицинският консултант д-р Сара Бруър отбелязва, че хората с високо кръвно налягане могат да се възползват от полезните свойства на чиата.

Семената на чиата са отличен източник на фибри, полезни мазнини и калций
ThinkStock/Getty Images

Семената ѝ са отличен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, фибри, минерали и полифеноли с мощни антиоксидантни свойства, които оказват благоприятен ефект върху кръвното.

Чиата понижава кръвната захар
 
Специалистката се позовава на резултатите от изследване с 26 доброволци с диагностицирано високо кръвно налягане. Само 17 от тях са пиели понижаващи стойностите му медикаменти.

Семената на чиата са отличен източник на фибри, полезни мазнини и калций
ThinkStock/Getty Images

За целите на изследването част от участниците са приемали 35 грама смлени семена от чиа всекидневно, а останалите - плацебо.

Лъжица семена от чиа съдържа повече калций от чаша мляко
 
В края на периода било отчетено съществено понижение на кръвното налягане при доброволците, приемали чиа. При участниците на плацебо не била наблюдавана промяна в показателите.

чиа семена
ThinkStock/Getty Images

Десет храни с магически сили

Смлените семена от чиа могат да се използват за поръсване на ястия, а несмлените могат да се приемат с течности, в смутита или в продукти като палачинки или мъфини.
 
Д-р Сара Бруър напомня, че тъй като е с високо съдържание на фибри, чиата трябва да се консумира умеренo с достатъчно количество течности, за да се избегне подуване или стомашна болка.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА