Мари-Кристин Ослен ни съветва никога да не държим дълго време шампанското в хладилника
Мари-Кристин Ослен ни съветва никога да не държим дълго време шампанското в хладилника / Thinkstock/Getty Images
Специалистката от в. "Хъфингтън пост" Мари-Кристин Ослен ни съветва никога да не държим дълго време шампанското в хладилника, защото това може да съсипе вкусовите качества на напитката.

Ако я сложим на студено в някое от отделенията, бутилката не трябва да се задържа повече от 1-2 дни, преди да я отворим. Дългият ѝ престой /от рода на седмици/ ще предизвика промени в корковата тапа. Тя ще пресъхне от студа и ще промени вкуса на пенливия еликсир.

По какво се познава доброто шампанско?

"Ако възнамерявате да отворите бутилка шампанско 3-4 дни след закупуването й, спокойно може да я съхраните в хладилника, съветва Мари-Кристин Ослен. Но по-дългият ѝ престой ще промени мехурчетата на шампанското!"

По думите на специалистката съвременните хладилници действат като същински сушилни. Липсата на влага в тях изсушава корковата тапа и запушването се разхлабва.

Как се пият две бутилки шампанско за по-малко от 3 минути? (ВИДЕО)

Вследствие на това шампанското започва да се окислява по-бързо, като задължително променя букета си. Най-добре е да се съхраняват пенливите вина на хладно и тъмно място при постоянна температура.

И вместо да сложим бутилката в хладилника, по-добре да я поставим в контейнер с лед непосредствено преди консумация. Бутилката трябва да се охлади 15-20 минути, преди да бъде отворена.

И още какво не бива да съхраняваме в хладилника:

Не съхранявайте картофите в хладилник

Шест храни, които са забранени за хладилника (ВИДЕО)

Разкриха защо доматите губят вкуса си в хладилника

Не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника
БТА