Благодарение на годишен бюджет от няколко милиарда долара и достъп до някои от най-големите научни умове, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) - Агенцията за високо технологични разработки към Министерство на отбраната на Съединените щати, разработва нови проекти - от мозъчни импланти до роботи. Сайтът digitaltrends.com разкри кои са най-амбициозните военни проекти на DARPA. Ето 7 от тях:

7. Пластичен екзоскелет

Когато хората говорят за бъдещето на войната, те често обсъждат използването на технологии като дронове или роботи, които ще бъдат заместители на човешки войски в боя. Но технологиите от най-висок клас могат да се използват и за "презареждане" на войските, като предоставят на хората подобрени способности, включително по-бързи скорости и по-голяма сила.

Разработена от изследователи от Института за биологично вдъхновено инженерство на Харвард, DARPA's Soft Exosuit е лека скелетна рамка за войници, която може да увеличи силата и издръжливостта на потребителя, като се използват вградени сензори и микрокомпютър, за да отговарят интелигентно на изискванията на потребителя.

война
Thinkstockphotos

6. Импланти за диагностика на здравето

Проектът на DARPA, създаден съвместно с Изследователската служба на армията на САЩ, обещава да създаде иновативно устройство за диагностика - благодарение на интегрираната с тъкани биосензорна технология.

Идеята е да се имплантират под кожата мънички меки хидрогелни сензори и да се използват за измерване на биомаркерите, свързани с кислород, глюкоза, лактат, урея и йонни нива. Тези сензори могат да останат в тялото в продължение на две години и да изпращат информация директно към свързани устройства като смартфони. Ако бъде създадена и обществено достъпна версия на тази технология, тя може един ден да помогне на хората да се справят с хронични заболявания като диабет.

Илон Мъск: Изкуственият интелект може да доведе до световна война

5. Самоуправляващи се куршуми

Снайперистки куршум, който променя сам траекторията си, след като е бил изстрелян, звучи като научна фантастика. Но в момента се разработва проект, който скоро би могъл да премахне проблемите, свързани с метеорологичните условия, вятъра или грешката на стрелеца.

EXACTO боеприпаси използва вградена система за насочване, за да я задържи на целта. Но на какъв принцип ще работи системата за ориентиране на тези самоуправляващи се боеприпаси е военна тайна.

Най-лудите руски военни изобретения (ВИДЕО)

4. Дрон за лов на подводници

Този дрон на DARPA се различава от общоприетото разбиране за тези апарати и по скоро прилича на плавателен съд. Агенцията е създала 140-тонен автономен самоуправляем катер за проследяване на вражески подводници. Може да се използва и за откриване на плаващи мини в открития океан.

Този автономен плавателен съд може да работи непрекъснато в продължение на 60-90 дни, без да е необходима човешка намеса. След успешни морски опити прототипът "Морски ловец" вече е даден на Службата за морски изследвания за допълнителни подобрения.

Тръмп може да предизвика Трета световна война, смята американски сенатор

3. Дирижабли гиганти

Проектът на Walrus на DARPA се стреми да създаде въздушен кораб, способен да носи полезен товар от 500 до 1000 тона на разстояние до 12 000 морски мили (96 хил. км) за по-малко от седмица. Такова превозно средство би било изключително полезно за бързото разполагане на голям брой войници и военна техника.

Но шансовете този проект да бъде реализиран са малки, но DARPA продължава да изучава възможностите за създаване на „хибридни ултра големи въздухоплавателни средства“ (HULA).

война
Thinkstockphotos

2. Робо-насекоми шпиони

Различни видове насекоми са изследвани като част от програмата HI-MEMS, включително летящи молци и бръмбари. Използвайки импланти, изследователите показаха, че е възможно да се стимулират мозъците на насекомите и да се контролират по време на полет. В крайна сметка такива насекоми биха могли да се използват на място, за да получат достъп до зони, които не са лесно достъпни за хора или роботи.

Русия направи изпитания на най-новите си системи на стратегическото въоръжение

1. Интерфейс за обратна връзка между човешкия мозък и цифрови устройства

DARPA иска да развие "имплантируема система, способна да осигури точна комуникация между мозъка и цифровия свят". Проектът се нарича Neural Engineering System Design (NESD) и има за цел развитието на ново поколение неврален интерфейс, способен да свързва хората директно с компютри и други електронни устройства.. Идеята на проекта е да се намерят начини за превръщане на химическите и електрически сигнали на мозъка в машинночетими данни и обратно. Крайният резултат би могъл да означава нервна връзка, която позволява на човешкия мозък да се включи във видео емисии или, от друга страна, позволява на компютрите да виждат точно това, което виждаме във всеки един момент.

По принцип интерфейсите между човешки мозък и електронно устройство (т. нар. Brain – Computer Interface) не са новост, но все още технологията е изключително неразвита. DARPA вече повече от десетилетие работи по решения в тази област и има известни успехи при заместването на изгубени крайници с изкуствени, които пациентът може да контролира чрез електрически импулси, изпращани до невроните.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук