/ iStock/Getty Images
Всички знаят, че сънят е важен, но това не спира милиони да остават до късно и да пренебрегват почивката си всяка вечер. Има достатъчно изследвания, които показват как липсата на достатъчно сън може да повлияе на психичното здраве, но експертите предупреждават, че това също повишава риска от сърдечни заболявания, а може да доведе и до наддаване на тегло и дори може да промени начина, по който се държи нашето ДНК. За това разказва Стъди Файндс

Предупреждението идва с неотдавнашно проучване на 2 000 възрастни британци, което показва, че само 17% редовно се наслаждават на препоръчителните 8 часа сън всяка нощ.

Оптимистите спят по-добре от песимистите


Пол Гринрас, професор по сънна медицина в Лондон, казва, че постоянната липса на сън може да бъде много опасна.

"Тези хора, които спят под 6 часа, имат по-висок риск от коронарна болест на сърцето, кръвното им налягане е по-високо и холестеролът им е по-лош", коментира Гринграс в медиите.

Проучването, финансирано от компанията за сънни технологии „Симба“, също установи, че 44% от анкетираните спят само максимум 6 часа на нощ - 2 часа по-малко от често препоръчваните 8 часа.

Според Гринрас, хората, които постоянно не получават достатъчно качествен сън, са с 60% по-голям риск от сърдечен удар, високо кръвно налягане или инсулт. Освен това се смята, че организмът произвежда повече възпалителни протеини, наречени цитокини, след лош нощен сън. Тези протеини могат да окажат пагубно влияние върху имунната система. Относно тези опасения, лошите навици за сън могат дори да променят нечие ДНК.

Лягането на празен стомах е по-вредно, отколкото мислите


„Всяка клетка в нашето тяло съдържа уникална ДНК, нашия генетичен код. И хората досега мислят - вашите гени са това, което сте - и нищо не може да повлияе на това“, обяснява Грингас. „Но нашето ДНК и как тялото ни знае какво да прави с него, всъщност е податливо на промени от външни фактори - какво ядем, дали пушим, колко сме стресирани и как спим“.

Грингас казва, че докато сънят или липсата му всъщност не променя нашата ДНК, това може да повлияе на сигналите, които контролират функционирането на нашите гени ежедневно. „Само една нощ лош сън променя епигенетичните сигнали към нашето ДНК, които причиняват наддаване на тегло и загуба на мускулна маса и могат да повлияят на начина, по който спомените са заложени в хипокампуса - част от нашия мозък“, пояснява Грингас.

Душ преди лягане = качествен сън


Сънят също е значително свързан с ежедневните физически активности, както и с вземането на решения. След безсънна нощ хората са по-склонни да вземат безразсъдни решения и да действат импулсивно. Освен това, липсата на сън може да притъпи времето за реакция и точността на човек.

Ако търсите начин да подобрите моделите си на сън, Грингас препоръчва да се упражнявате ежедневно; 85% от анкетираните съобщават за подобрения в модела си на сън след стартиране на рутинни упражнения.
БГНЕС