сън
сън / iStock/Getty Images
Ако сте сред хората, които смятат чашата за наполовина празна, вероятно и не спите добре, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на американско изследване.

Отбелязваме Световния ден на мързела

Проучването на специалисти от университета на Илинойс, обхванало над 3500 души на възраст между 32 и 51 години, показва, че хората с позитивна нагласа се радват на по-качествен сън през нощта.

За целите на изследването участниците първо са били преценени като оптимисти или песимисти, след което е проучено и качеството на съня им.

Ходенето до тоалетна нощем е предизвестие за опасни заболявания

Специалистите са установили, че хората с позитивна нагласа е по-вероятно да си набавят между шест и девет часа сън през нощта. Оптимистите освен това по-рядко проявяват признаци на безсъние и по-рядко се чувстват изморени през деня.

Защо не бива да спим с крака към вратата?

Учените не могат да посочат точната причина, поради която оптимистите спят по-добре. Сред възможните обяснения е, че те се справят по-успешно със стреса, който се явява потискащ съня фактор. Същевременно песимистите могат да прекарат часове, мятайки се будни в леглото заради стресови събития.
БТА