Розата с право се смята за едно от богатствата на България. Тя се използва от дълбока древност за лечение на различни заболявания. Различните по цвят рози помагат при различни неразположения.

Казанлъшката роза е не само ароматна, но и може да лекува.

Най-полезният от всички сортове е Роза Дамасцена – маслодаен сорт, от който се получава най-качественото розово масло. 

Розовото етерично масло притежава висока биологична активност. То оказва противовъзпалително, противомикробно, спазмолитично, афродизиачно, слабително и жлъчкотворно действие.

Розовото масло е универсален доктор

Изследване над 50 пациенти е доказало, че след две седмици жабурене с розова вода се облекчава болката във венците и намалява броя на бактериите в устата.

Розовата вода е натурален лек за облекчаване на менструалните болки.

э
ThinkStock/Getty Images

Неалкохолна стеатозна болест на черния дроб е най-честото хронично чернодробно заболяване, което е причина за отклонения в чернодробните ензими. Проучване е изследвало ползите от розовата вода, като хранителна добавка при проблеми с черния дроб. Установено е, че тя значително намалява лошия холестерол и чернодробните ензими.

Розовата вода има благоприятно действие и върху кожата. Тя намалява зачервяванията, помага при акне, херпес, екзема, спукани капиляри. Розовата вода хидратира и придава свеж вид на сухата и чувствителна кожа.

Розовата вода възстановява сухата и изтощена коса и възвръща нейния естествен блясък и красота.

Кои са ароматите на любовта?

Проучване показва, че розовото и лавандуловото масло помагат при главоболие, мигрена, тревожност, нервно напрежение, следоперационна и следродилна депресия.

Неслучайно есенциалното розово масло присъства като съставка на хранителни добавки. Те подкрепят имунитета, действат благоприятно на храносмилателната и отделителната система, помагат за баланса на стомашно-чревната микрофлора и имат слабителен ефект.

Цветята губят своя аромат

Въпреки положителните си качества, натуралните продукти от роза не бива да се прилагат без консултация с лекар, особено когато касаят лечението на деца, бременни, кърмачки или лица, приемащи лекарствени препарати.

И още:

Учени разгадаха „бодливите“ тайни на розата

Последиците от глобалното затопляне в снимки

Царицата на розите носи козметика с розово масло в Япония

Българското розово масло влезе в защитения списък на ЕК

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук